Het aantal faillissementen in de agrarische sector is in 2017 met 34% gedaald. In dat jaar gingen er 'slechts' 31 agrarische bedrijven failliet. Dat aantal ligt daarmee historisch laag. Zo meldt ABN Amro.
Het aantal faillissementen in Nederland is het afgelopen jaar met 25% gedaald, ten opzichte van 2016. Ten opzichte van piekjaar 2013 is zelf een daling van 61% zichtbaar. Volgens ABN Amro heeft vooral de economische groei van de afgelopen jaren bijgedragen aan deze afname. De bank verwacht dat het aantal faillissementen het komende jaar met 5% tot 10% zal afnemen.
Agrarische sector
Het aantal faillissementen in de agrarische sector lag in 2017 34% lager dan in 2016. Dit heeft met name te maken met de hogere prijzen voor zuivel- en vleesproducten. ABN Amro verwacht dat er in 2018 een stabilisatie zal zijn van het aantal faillissementen in de agrarische sector.
Echter, er waren ook momenten waarbij de agrarische sector het lastig had. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: de fipronil-affaire, het fosfaatplafond en de relatief late vorst. Hierdoor kwam de geleverde volumes in 2017 lager uit. De bank verwacht dat de volumegroei in 2018 met 1% zal stijgen.
ABN Amro constateert tevens dat de schaalvergroting in de agrarische sector tot stilstand is gekomen. Het aantal bedrijven is in 2017 met 545 bedrijven toegenomen. Het grootste deel hiervan betreft eenmanszaken.
Overige sectoren
Naast de agrarische sector, springen ook de detailhandel en de sector leisure eruit. Deze sectoren laten een daling zien van respectievelijk 33% en 26%, ten opzichte van 2016. De sterke daling van het aantal faillissementen in de sector leisure komt voort uit een omzetgroei van hotels en restaurants, gesteund door een stijging van het aantal buitenlandse toeristen.
De enige sectoren waar het aantal faillissementen vorig jaar toenam, zijn de foodsector (+14%) en in de sector technologie, media en telecom (+4%). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat meer eenmanszaken failliet gingen in de voedingsmiddelenindustrie.
De toekomst
ABN Amro verwacht dat er op de langere termijn 2 risico's zijn die de ontwikkeling van het aantal faillissementen kunnen beïnvloeden: de brexit en een eventuele renteverhoging. "Voor bedrijven kan de brexit vanaf 2019 een risico vormen, wanneer zij veel zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Bij een renteverhoging kunnen bedrijven met een zwakke financiële positie in de problemen komen als de financiering hierdoor duurder uitpakt.", aldus Madeline Buijs, sectoreconoom bij ABN Amro.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.