ABN Amro verwacht dat de stand op de rekening-courant van akkerbouwbedrijven in de komende maanden zal verslechteren, ten opzichte van vorig jaar. Dit vanwege de lage productprijzen. Op meerdere bedrijven kunnen hierdoor liquiditeitstekorten ontstaan.
Akkerbouwers zullen de producten (indien mogelijk) zo lang mogelijk in de bewaring houden. De bank laat weten dat dit betekent dat de financiële middelen verder dalen. Akkerbouwers zullen dus een pas op de plaats maken met het doen van investeringen en mogelijk ontstaan er op sommige bedrijven zelfs liquiditeitstekorten.
40% minder
Door de grote oogsten van aardappelen, granen en suikerbieten (allen de uienoogst kwam op gemiddeld uit) staan de prijzen flink onder druk. Door die lage prijzen zal 2017 bedrijfseconomisch gezien de boeken ingaan als een slecht jaar. ABN Amro raamt het gemiddelde inkomen voor de akkerbouwsector (per onbetaalde arbeidsjaareenheid) op €25.400. Dat is bijna 40% minder dan in 2016.
Akkerbouwers wisten desalniettemin een financiële eindsprint te maken in 2017. De stand van de rekening-courant nam in het laatste kwartaal toe, wegens uitbetaling van de bedrijfstoeslagen en de verkoop van gewassen. Akkerbouwers hebben in 2017 iets meer geld op hun rekening staan dan in 2016.
Het eindsaldo op de rekening-courant kwam in december 2017 gemiddeld €6.000 hoger uit dan 1 jaar eerder. Daartegenover staat wel dat ook de kosten lager waren, zoals de energiekosten. Dit omdat steeds meer akkerbouwers zelf stroom produceren.
Grote verschillen tussen bedrijven
De hoogte van de kasstroom hangt sterk af van het seizoen. In het eerste kwartaal van 2017 was de stand hoog, als gevolg van een betere productprijs voor oogst 2016. De verschillen tussen de ondernemers zijn groot, constateert de bank. Dit komt door de verschillen in het afzetsysteem zoals pool, contracten en/of vrije markt. Ook de bewaring en kwaliteitsbewaking zijn belangrijk voor de prijs.
Snel verkopen
Aardappeltelers hebben 25% meer geoogst dan in 2016 en 12% meer dan het langjarig gemiddelde. Dit leidt tot prijsdruk. Daartegenover staat dat de verwerkingscapaciteit van de fritesindustrie is toegenomen. Aangezien veelal onder natte omstandigheden is gerooid, laat de kwaliteit soms te wensen over. Telers zijn gedwongen hun product snel te verkopen.
De prijzen voor pootgoed staan minder onder druk dan de consumptieaardappelen, maar ook hier zullen de prijzen lager uitvallen in vergelijking tot voorgaande jaren.
Uienteelt
De uienteelt heeft vorig jaar eveneens geleden onder de weersomstandigheden. Wel of niet kunnen beregenen was cruciaal voor de hoogte van de opbrengst. Landelijk is er sprake van een gemiddelde opbrengst. De markt is echter rustig met matige prijzen. Senegal wordt een steeds belangrijker afzetgebied en is daarom steeds meer bepalend voor de prijsvorming.
Granen- en suikerbietenoogst fors
Net als de aardappeloogst is ook de granenoogst wereldwijd groot. Oekraïne behaalde zelfs een recordoogst. Ook in Nederland was de opbrengst per hectare (9,7 ton) hoog. Dit is 8% meer dan in 2016. De wereldvoorraad is groot, waardoor op korte termijn geen prijsstijging te verwachten is.
Ook suikerbietentelers zagen recordopbrengsten, met goede suikerpercentages, van hun land komen. Incidenteel werden zelfs opbrengsten van meer dan 20 ton suiker per hectare gerealiseerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.