Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) schreef deze week de warmste winterdag ooit op. Klimaatverandering en de opwarming van de aarde zijn daar debet aan. De landbouwsector is bij uitstek een sector die de gevolgen ondervindt. Klimaatslimme landbouw moet de uitkomst bieden, maar de innovaties gaan te traag. De Food & Agriculture Organization (FAO), onderdeel van de Verenigde Naties (VN), pleit nu voor een stimuleringsbeleid.
De landbouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 1/3 van de totale broeikasgassenuitstoot. In Nederland is de sector goed voor 16% van de totale uitstoot van broeikasgassen. De voedselproductie moet in de aankomende jaren alleen maar groter worden, want wereldwijd neemt de vraag naar voedsel (tot 2050) met zo’n 40% tot 60% toe. Dit is het gevolg van de stijgende wereldbevolking en de hogere inkomens.
Vraag naar voedsel bijbenen
De landbouwsector moet worden uitgebreid om de vraag naar voedsel te kunnen bijbenen, wat kan leiden tot een nog hogere uitstoot en grote consequenties kan hebben voor het klimaat. De klimaatverandering heeft verschillende gevolgen voor de sector. Zo is er meer druk op de gewassen en het vee, met name door de veranderende beschikbaarheid van water, de waterkwaliteit, de volatiliteit van temperaturen, de aanhoudende plagen en ziekten, eventuele windschade en een hogere kans op branden.
De landbouwsector is de economische sector die het meest vatbaar is voor de klimaatverandering. Klimaatslimme landbouw moet deze problematiek oplossen door de ontwikkeling van voedselproductietechnieken en gewassen die zijn aangepast aan de klimaatverandering. Door een goede samenwerking tussen de wetenschap en de praktijk moeten de klimaat-, landbouw- en voedselzekerheidsdoelen behaald worden.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Verzamelnaam
Klimaatslimme landbouw werd voor het eerst in 2010 geïntroduceerd tijdens een landbouwconferentie. Dit was op initiatief van de Nederlandse overheid, in samenwerking met de FAO en de Wereldbank. Het is een verzamelnaam voor alle technieken en activiteiten die landbouw en klimaat integreren.
Voorbeelden van deze technieken zijn de ‘Zero Tillage’-techniek (het niet ploegen van de akkers), het ontwikkelen van gewassen die beter bestand zijn tegen hitte of droogte, de intensivering van de landbouw, een zorgvuldige beregening en een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
De 3 pijlers van klimaatslimme landbouw zijn:
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Klimaatakkoord
Na de ondertekening van het Parijs Klimaatakkoord in 2015 hebben veel landen klimaatslimme landbouw opgenomen in hun klimaatstrategie. De uitstoot van broeikasgassen moet aan banden worden gelegd en de klimaatopwarming moet beperkt blijven tot 1,5 tot 2 graden Celsius. Groenere landbouw moet hier een grote rol in spelen.
Echter, sindsdien heeft er nog weinig innovatie plaatsgevonden. Bruce Campbell, directeur van CGIAR- Voedselzekerheid (onderzoeksprogramma op het gebied van klimaatverandering, landbouw en voedselzekerheid), zegt dat er weinig enthousiasme is voor innovatie in de landbouwsector. “Als er aan klimaatoplossingen wordt gedacht, dan denken mensen al snel aan elektrische auto’s en windenergie. De landbouwsector moet beter zijn best doen en moet ook beter communiceren over de innovaties die gaande zijn.”
Beleid blijft achter
Beleidsmakers hebben een rol in het stimuleren van innovaties in de landbouwsector. Na het Parijs Klimaatakkoord is er een beleid ontstaan dat klimaatslimme technologie ondersteunt, maar er moeten nu ook bredere maatregelen genomen worden. “Dat kan bijvoorbeeld door belastingvoordelen te introduceren, om zodoende de kosten te verlagen en het rendement voor boeren te verhogen”, laat Federica Matteoli, projectmanager bij de afdeling Klimaatverandering en Milieu van de FAO in Rome middels een persbericht weten.
De wereldwijde kosten voor klimaatslimme innovaties in de landbouwsector liggen rond de $7 miljard tot $13 miljard per jaar. Op het moment gaat maar 2,5% van het overheidsbudget naar de landbouwsector en daarom zal een groot deel van de financiering uit private bronnen moeten komen. Om deze investeringen te stimuleren moet het beleid stabiel blijven voor tenminste 10 tot 20 jaar.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Onvoldoende
De huidige maatregelen zijn niet voldoende om structurele veranderingen door te voeren. De Europese Unie (EU) kan een voorbeeld nemen aan Australië, dat ver voorloopt op het gebied van stimulerend beleid voor klimaatslimme landbouw. Sinds 2011 is er een wet die boeren probeert te stimuleren om klimaatslimme landbouw toe te passen. Boeren krijgen financiële hulp van de overheid als ze aantonen dat ze broeikasgassen hebben voorkomen of opgevangen.
De EU zou de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen gebruiken om innovatie te stimuleren door subsidies uit te delen gebaseerd op het gebruik van energie, kunstmest en water.
Rol voor Nederland
Nederland kan een sleutelrol spelen in de verdere ontwikkeling van de landbouwsector van de toekomst, omdat wij beschikking hebben over kennis van een hoog niveau. Nergens in de wereld produceert men zoveel voedsel met zulke beperkte middelen. Kennis is niets voor niets een van de grootste landbouwexportproducten van ons land.
In 2017 bracht deze landbouwkennis ons €8,8 miljard op. Daarnaast Nederland heeft de beste landbouwuniversiteit ter wereld in Wageningen. Deze universiteit doet al veel onderzoek naar klimaatslimme oplossingen en in 2017 is er een klimaatbureau geopend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10877338/versnelling-klimaatslimme-landbouw-is-nodig][/url]