Naar verwachting komt de suikerproductie over seizoen 2017/2018 in Rusland uit op meer dan 6,6 miljoen ton. Dat is een toename van 0,4 miljoen ton, ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Instituut voor Agrarische Marktstudies (IKAR) op dinsdag 9 januari.
De stijging heeft voornamelijk te maken met de voortdurende toename van de productiviteit en uitbreiding van het areaal. Deze steeg met 7,9% tot 1,19 miljoen hectare.
Stijgende productie
De afgelopen jaren is de productiviteit verviervoudigd, wat resulteert in een productie van 5,5 ton suiker per hectare. De verwachting is dat de productie in de komende 3 tot 5 jaar verder stijgt naar 7 tot 8 ton per hectare. Die stijging is mogelijk door een verbetering in het management, productievere teelten, een verbeterde mechanisatie en het verminderen van opslagverliezen. Ook de modernisering van de fabrieken heeft bijgedragen aan de groei.
Momenteel zijn er 43 suikerfabrieken in Rusland en zij hebben een dagelijkse productie van zo'n 24.000 ton. Er wordt verwacht dat er zo'n 40 suikerfabrieken in de eerste helft van 2018 suikerbieten zullen verwerken, wat naar verwachting 600.000 ton suiker zal opleveren.
Kan Rusland dit afzetten?
De overtollige suiker zal waarschijnlijk vervoerd worden naar de traditionele afzetmarkten: GOS-landen (Armenië, Wit Rusland, Georgië, Kirgizië en Kazachstan), Afghanistan, Mongolië en Noord-Korea.
Het exporteren via zee wordt nog steeds beperkt gebruikt, wegens de hoge kosten en lage doorvoer van enkele zeehavens. Echter, dan rest er nog de vraag of Rusland effectief kan concurreren op de wereldmarkt, in vergelijking tot de goedkopere producenten zoals Brazilië.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.