We kunnen 2017 achter ons laten, want het is inmiddels alweer 2018. Waar moeten we het komende jaar allemaal rekening mee houden? Boerenbusiness zette een aantal zaken op rij.
1. Invoering van fosfaatrechten
Ze waren lang verwacht, niet gewenst en toch is het nu zover. Brussel heeft namelijk toestemming gegeven, waardoor de fosfaatrechten nu een feit zijn. Nederland moet door middel van deze rechten onder het fosfaatplafond blijven. Het is van belang dat bedrijven over voldoende fosfaatrechten beschikken.
Begin januari stuurt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een overzicht met het aantal toegekende rechten per bedrijf. Het is belangrijk om dit goed te controleren, zeker als er sprake is geweest van een bedrijfsoverdracht.
2. Derogatie verkrijgen?
Nu de fosfaatrechten een feit zijn, en we waarschijnlijk ook onder het fosfaatplafond komen, lijkt de derogatie steeds dichterbij te komen. Krijgen we de nieuwe derogatie en hoe gaat deze er dan precies uitzien?
We zullen het in de loop van 2018 weten; naar verwachting in april. Het is van belang om derogatie tijdig aan te melden (normaal gesproken moet dit voor 1 februari). Zorg er daarnaast voor dat je berichtgeving van RVO.nl in de gaten houdt. En last but not least: vergeet niet om de mestvoorraad door te geven.
3. Grondmonsters nemen
Mocht derogatie worden verleend, dan moet men goed controleren of de aanwezige grondmonsters nog geldig zijn. Deze mogen op 1 februari 2018 niet ouder zijn dan 4 jaar. Laat anders een nieuw monster nemen, om het zodoende te kunnen controleren.
4. Drijfmest uitrijden
Wacht nog even met het plaatsen van de giertank achter de trekker. Drijfmest op bouwland mag pas vanaf 1 februari 2018 worden uitgereden. Drijfmest op grasland mag vanaf 16 februari worden uitgereden.
Voor vaste mest op grasland geldt 1 februari 2018 als startdatum. Vaste mest op bouwland mag op klei- en veengronden het hele jaar door uitgereden worden. De vaste mest op bouwland (op zand- en lössgrond) mag tevens vanaf 1 februari worden uitgereden.
5. Subsidies
Ook dit jaar zijn er weer verschillende subsidiemogelijkheden. Hierbij kan men alvast denken aan de regeling Jonge landbouwers. Deze kan nog tot en met 15 januari aangevraagd worden. Ook is er weer een openstelling voor de SDE+-subsidie; deze is geopend van 13 maart tot en met 5 april 2018.
6. Gecombineerde opgave indienen
Van 1 maart tot 15 mei 2018 moet de Gecombineerde opgave weer worden ingediend. Dit is belangrijk voor de uitbetaling van de betalingsrechten. De grond waarop tussen 2015 en 2017 geen betalingsrechten zijn toegekend, omdat het uitgesloten was van betalingen, kan in 2018 alsnog voor deze rechten in aanmerking komen. Dit wanneer kan worden aangetoond dat deze percelen als landbouwgrond worden gebruikt.
Dit zal echter nog wel de nodige discussies opleveren bij natuurgronden met weinig landbouwactiviteiten. Op dit moment worden de betalingsrechten uitgekeerd. Het is van belang om op te letten of de uitbetaling goed verloopt en of alle betalingsrechten worden uitbetaald.
7. Voldoe aan vergroeningseisen
Om de bovengenoemde betalingsrechten uit te laten betalen, moet worden voldaan aan een aantal vergroeningseisen. De belangrijkste wijziging is dat er geen gewasbeschermingsmiddelen meer mogen worden gebruikt op ecologisch aandachtsgebieden (EA). De vanggewassen die worden gebruikt voor EA moeten uiterlijk 16 oktober zijn ingezaaid.
8. POR- regeling niet verlengd
De POR-regeling voor pluimveehouders en varkenshouders wordt na 31 december 2017 niet verlengd. Bedrijven die rechten hebben verkregen op basis van deze regeling, moeten vanaf 1 januari 2018 dit aantal rechten bijkopen. Dat vergt in veel gevallen een forse investering.
9. Dien de Kringloopwijzer in
De Kringloopwijzer moet vanaf heden door alle melk leverende bedrijven verplicht worden ingevuld. Dit moet uiterlijk 15 mei 2018 zijn gebeurd. Melkveehouders mogen niet rekenen met bedrijfsspecifieke normen. Dat mag alleen als je bent aangesloten bij de pilot van de Kringloopwijzer.
10. Schandalen en crisissen
De sector heeft het afgelopen jaar te maken gehad met de fipronil-affaire, de vogelgriep en de varkenspest (welke op de loer lag bij onze oosterburen). Hoe zorgen we ervoor dat 2018 een jaar wordt waarin we dit niet mee hoeven maken. Waar we zeker mee te maken krijgen, is een nieuw seizoen van 'Boert zoekt vrouw'. Of je dat als een crisis beschouwt, mag je zelf bepalen.
Bekijk hieronder het interview met Hennie de Haan over de fipronil-affaire.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.