Brexit naar volgende fase

Europese Unie eist meer openheid van May

18 December 2017 - Kimberly Bakker

De onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) kunnen naar de volgende fase. De EU-leiders zijn het erover eens dat de gemaakte afspraken over de scheiding voldoende zijn om over de toekomstige relatie te praten. Dat meldt Business Insider.

Het principeakkoord draait om de financiële vereffening, de rechten van EU-burgers en de Iers-Noord-Ierse grens. "We hebben nu zo snel mogelijk de juridisch bindende tekst nodig", aldus premier Mark Rutte. "Als dat lukt, en we kunnen tegelijkertijd een eerste voorzichtige discussie beginnen over de toekomstige relaties, dan zouden we de schade kunnen beperken. Dat is uiteindelijk mijn doel."

Britten moeten kaarten op tafel leggen
Volgens Rutte is het nu ook tijd dat de Britse premier Theresa May duidelijk maakt hoe ze die toekomstige relatie vorm wil geven. Die mening is ook EU-onderhandelaar Michel Barnier toegedaan.

Verenigd Koninkrijk heeft 3 maanden om te beslissen

De EU heeft het VK laten weten dat het nog 3 maanden heeft om te beslissen, wat voor soort handelsdeal het wil gaan sluiten, voordat daar concreet over onderhandeld wordt. Hoewel de EU-lidstaten het erover eens zijn dat er genoeg vooruitgang is geboekt in de brexitgesprekken, willen ze van May weten wat haar regering nu precies wil bereiken met de onderhandelingen.

Daadwerkelijke onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie van de EU met het VK kunnen daarom pas in maart van start gaan; slechts 8 maanden voor de EU-leiders een definitieve deal aan het Europees Parlement willen voorleggen.

Doelen bekend maken
Premier Mark Rutte zei donderdag 14 december dat May haar doelen snel bekend moet maken. "Ze houdt haar kaarten momenteel tegen de borst, wat ik voor de komende fase wel begrijp. Het is waarschijnlijk een onderhandelingstactiek. Maar we moeten wel inzicht krijgen in hoe zij de toekomstige relatie met de EU voor zich ziet. Het is tijd voor het VK om een keuze te maken."

May voelt er echter weinig voor om in maart al een concrete positie in te nemen. Ze is bang dat, welke duidelijke lijn dan ook, de spanningen over de brexit binnen haar eigen partij weer zullen toenemen.

Onderhandelingen hebben voorrang
Tijdens de Europese top in Brussel liet May donderdag al aan Europese leiders weten dat onderhandelingen over een transitieperiode voorrang krijgen. Naar verluidt werd deze boodschap beantwoord met applaus, ingezet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Ik geloof dat dit in het belang is van zowel het VK als de Europese Unie", zei May. "Met een overeenkomst over een transitieperiode kunnen we meer zekerheid bieden aan bedrijven in het VK en de 27 EU-landen."

Maar de Britse premier kreeg ook te horen dat zij duidelijkheid moet verschaffen over de gewenste handelsrelatie met de EU, voordat de daadwerkelijke onderhandelingen van start kunnen gaan. Minister Philip Hammond van Financiën zei vorige week dat er binnen het kabinet nog geen gesprekken hadden plaatsgevonden over hoe het resultaat van de onderhandelingen eruit moet zien.

Onderhandeltijd: meer dan 5 jaar

'Canada plus plus'
Brexit-minister David Davis heeft al voorgesteld om een 'Canada plus plus'-deal te sluiten. Hierbij zou het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) worden gekopieerd, met toevoeging van een akkoord over het leveren van diensten.

Over zo’n grootse en ingewikkelde deal zou meer dan 5 jaar onderhandeld moeten worden. Bovendien zou het akkoord geratificeerd moeten worden door alle nationale en regionale parlementen van alle EU-lidstaten. Het kostte 7 jaar om CETA te realiseren.

De Britse regering komt dinsdag 19 december weer bij elkaar om voor het eerst te bespreken hoe ze het eindresultaat van de brexit voor zich zien.

Lees meer op Business Insider:
Deze grafiek laat zien dat een no-deal Brexit geen prettige optie is voor Nederland

Deze 3 concessies heeft premier May gedaan om de Brexit-onderhandelingen te redden

Rebelse partijgenoten van Theresa May dwingen haar om een Brexit-deal voor te leggen aan het parlement

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden