Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), waarschuwt de agrarische sector voor te veel optimisme rond haar persoon. "Ik ga de komende jaren ook besluiten nemen die jullie niet leuk vinden." Dat laat ze donderdag 14 december weten op de ledendag van LTO Noord.
De minister zei de eerste weken van haar ambtstermijn tegen grote en veel dilemma’s aan te lopen. "Ik geloof niet dat ik eerder in een functie ben geconfronteerd met een situatie waarin zoveel grote dilemma’s spelen. Ik moet besluiten nemen waarvan ik heel goed zie dat die voor individuen of de gehele sector pijnlijk zijn."
Langetermijnvisie
Tijdens de ledendag in Drachten sprak Schouten de hoop uit om in de komende jaren, samen met de sector, een langetermijnvisie te ontwikkelen. De minister zegt goed te begrijpen dat die wens sterk leeft in een sector waar zoveel onzekerheid heerst.
De minister werd daarbij op haar wenken bediend door regiovoorzitter Trienke Elshof (LTO Noord). Zij bood een handreiking aan, waarin staat beschreven dat Noord-Nederland een proeftuin wil worden voor duurzame, grondgebonden landbouw. Voor de zomer van 2018 moet er een gezamenlijk gedragen agro-akkoord liggen, welke doelen in 2030 gerealiseerd moeten zijn.
Concrete doelen
De concrete doelen van de Agro-agenda moeten nog gerealiseerd worden. Eén van de aspecten die echter al benoemd is, is het aanpakken van boeren die niet mee willen werken aan groen, gezond en gewaardeerd worden. Hoe realiseer je dat? Elshof: "Dat moeten we via de ketenpartijen regelen. Wie niet meegaat, krijgt geen financiering of vergunning meer en/of producten worden niet meer afgenomen. Zo hard zullen we moeten zijn om als sector stappen vooruit te kunnen zetten."
Een ander aspect is de inzet op biodiversiteit. Schouten zegt toe dat voor projecten die de biodiversiteit vergroten geld beschikbaar is. "We moeten af van de redenatie dat natuur en boer los van elkaar staan. Boeren kunnen niet zonder de natuur en de Nederlandse natuur kan niet zonder boeren. Dit omdat boeren 80% van ons totale oppervlakte op een bepaalde wijze beheren. De tegenstelling tussen boer en natuur is iets wat er niet is en wat ook niet zo gezien moet worden. Daar ga ik mij de komende jaren hard voor maken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10876913/we-gaan-het-ook-weleens-oneens-zijn][/url]
Alsof de landbouw in Nederland duurzaam is ...
Slechts door bakken subsidie en fiscale voordelen wordt er een boerenstand in leven gehouden. Lekker duurzaam hoor!
Alsof de landbouw in Nederland duurzaam is ...
Slechts door bakken subsidie en fiscale voordelen wordt er een boerenstand in leven gehouden. Lekker duurzaam hoor!
Met subsidies : mijn eten goedkoop, maar mijn belasting te hoog. Maar door het subsidieren van jullie, betaal ik deels jullie productie, zelfs als ik goedkoper buitenlands geproduceerd kwaliteits product wil eten. Op grote schaal produceren geeft niet automatisch een lagere kostprijs, zoals je suggereert. Maar daar kom je nog wel achter.