Subsidies ter discussie

Meer zeggenschap voor lidstaten in nieuw GLB

29 November 2017 - Wouter Baan

In het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) krijgen de Europese lidstaten meer zeggenschap en uitvoeringstaken toegewezen. Dit staat in een voorstel, wat de Europese Commissie (EC) woensdag 29 november presenteert. Het voorstel van de EC is al in handen van dagblad Trouw.

Het GLB gaat over ongeveer 3 jaar een nieuwe fase in. Brussel wil haar handen dan van het landbouwbeleid aftrekken en de taken toeschrijven aan de Europese lidstaten (bijvoorbeeld op gebied van uitvoering en toezicht). Ook zouden de lidstaten zelf boetes mogen uitschrijven. In het huidige GLB ligt dit voornamelijk in Brussel. Het gevolg hiervan is dat er nauwelijks ruimte is voor lokale omstandigheden.

Inkomenssteun zou achterhaald zijn

Subsidies anders verdelen  
Ook de landsubsidies staan ter discussie. De landbouwbegroting bedraagt momenteel €50 miljard, waarvan het merendeel bestemd is als inkomenssteun voor boeren. Een aantal Europese partijen vindt de inkomenssteun achterhaald. Ook VVD’er Halbe Zijlstra, minister van Buitenlandse Zaken, sprak onlangs uit te willen bezuinigen op de Europese landbouwbegroting. Hij wil het landbouwgeld verdelen onder andere sectoren.

De EC wil de inkomenssteun aan boeren wel intact houden. Wel zou de commissie de gelden anders willen verdelen, schrijft Trouw. Momenteel krijgt 20% van de boeren circa 80% van de begroting. De EC wil dit tegengaan door een subsidieplafond van jaarlijks maximaal €100.000 per bedrijf in te stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden