"Het landbouwbeleid wordt niet gemaakt in Den Haag, noch in de provincie, maar in Europa en daar laat Nederland zaken liggen." Dat zei CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik donderdag 9 november op het jaarcongres van Nevedi in Putten.
De kern van de boodschap was dat landbouw vooral Europees is. Daarom moeten boeren in Brussel zijn en niet zo zeer in Den Haag. Zo zijn er Europese crisisgelden beschikbaar die landen als Duitsland en België beter benutten dan Nederland. Ook zijn er investeringsbudgetten voor behoud van grondstoffen en voor mestbewerking en -verwerking. "Nederland is vaak te laat wanneer de miljoenen verdeeld worden", aldus Schreijer-Pierik.
Geld op de keukentafel
"Het geld moet ook bij de boer op de keukentafel komen", vindt Schreijer-Pierik. Anders verdwijnt het gezinsbedrijf en wordt de Europese voedselproductie uitgehold. Ten tijde van crisis maken (voer)coöperaties nog te veel winst en dat kan anders.
Verder zei Schreijer-Pierik blij te zijn dat de WTO zich deze week uitsprak over antibioticaresistentie in de wereld. Volgens haar komen er dit jaar niet 20.000, maar 700.000 mensen te overlijden door antibioticaresistentie. Volgens Schreijer-Pierik wordt antibiotica, zoals in Duitsland, nog vaak preventief gebruikt in veevoer. "Nederland loopt hierin voorop en is een voorbeeld voor de rest."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.