Onderzoek CBS en WUR

Ontwatering veengebieden verhoogt CO2-uitstoot

6 November 2017 - Kimberly Bakker - 7 reacties

Jaarlijks wordt 3,6 megaton CO2 vanuit de atmosfeer vastgelegd. Zo wordt 2% van de Nederlandse CO2-uitstoot gecompenseerd. Echter, door voortdurende ontwatering van veengebieden, met name voor de landbouw, stoten deze gebieden jaarlijks bijna 7 megaton CO2 uit.

Dat is gebleken uit een onderzoek van het CBS en Wageningen University & Research (WUR), in opdracht voor de ministeries Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederlandse bossen zo'n 60% van alle koolstof wordt vastgelegd. Landbouwbodems, vooral grasland, zijn goed voor ongeveer 20% van de totale koolstofvastlegging. Echter, het blijkt wel dat de vastlegging van CO2 per hectare in landbouwgrond vele malen lager ligt dan in bossen. 

Weinig vastgelegd in Flevoland, Zeeland en Groningen

Meeste vastlegging in Gelderland
De meeste koolstof wordt vastgelegd in Gelderland (22%) en Noord-Brabant (17%). Dat zijn dan ook provincies met relatief veel bosgebied. In Zeeland, Flevoland en Groningen wordt het minste koolstof vastgelegd, minder dan 4% per provincie. Deze gebieden hebben juist veel akkerland en weinig bosgebied.

Veengebieden stoten uit
In Nederland is de CO2-uitstoot uit veengebieden ongeveer 2 keer zo groot als de vastlegging van koolstof in alle ecosystemen (gezamenlijk). Door het verlagen van de grondwaterstand verdroogt het veen, waardoor broeikasgassen vrijkomen. 

De emissies zijn op zijn hoogst in de provincies met de meeste veenweidegebieden: Friesland (24%), Drenthe (22%) en Zuid-Holland (15%). De uitstoot is wel afhankelijk van de drainagediepte van het veen. Hoe dieper de grondwaterstand, hoe meer CO2 er wordt uitgestoten.

In Friesland en Drenthe loopt de CO2-uitstoot op tot ruim 40 ton per hectare per jaar. Gemiddeld genomen komt de uitstoot van 1 hectare veen overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 3 huishoudens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
boer drenth 6 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876444/ontwatering-veengebieden-verhoogt-co2-uitstoot][/url]
die onder zoekers in wageningen moet je nooit geloven . een stelletje linkse melieu activisten maken daar de dienst uit , ongelovelijk.
Einstein 6 November 2017
Bos erop daar bij jullie boer drenth
stenenboer 6 November 2017
Polders weer onder water,goed voor aardappelprijs
Abonnee
info 6 November 2017
Ik zie tot mijn verbazing dat bos 60% CO2 absorbeert er word niet genoemd dat 1ha mais en of bieten 4,4 keer meer absorbeert en dat bij het kappen of laten verrotten van het bos er meer CO2 verloren gaat dan dat dit bos ooit heeft geabsorbeerd.
Wat een verdraait verhaal word hier neergezet en waar kan ik de gegevens van deze onderzoeken bij de WUR vinden.
de landbouw is de grootste reductor per ha.
Abonnee
info 6 November 2017
wat bekend is dat 1ha bos 8000 kg CO2 vastlegt per jaar. en Mais 22000 tot 44000 kg vastlegt per jaar , dat betekend dat de productie van mais een veel hogere prioriteit moet krijgen en er zeker geen aanplant van nieuwe natuurgebieden moet plaatsvinden om een gezond klimaat binnen Nederland te creëren . Immers een hoge CO2 reductie geeft een hoge productie van verse zuurstof die in de lucht word gebracht . Meer inwoners betekend meer verbruik van zuurstof en moeten we meer zuurstof in de lucht brengen , daar horen gewassen bij die dat activeren en dat is geen bos of heide die heeft een nog kleiner aandeel
Kjol 6 November 2017
Het interesseert vrijwel geen enkele burger nog of de landbouw wel of niet meer CO2 absorbeert dan bos. Landbouw is op voorhand al een vervuiler, dus bos zal altijd beter zijn dan een stelletje boeren, aldus of het onderzoek klopt doet helemaal niet terzake.
Duitser 11 November 2017
Wat een geraaskal van info, zeker als je bedenkt voor totale vernaggeling mais op veengrond nalaat en wat er na de teelt mee gebeurt. Laat mij maar eens cijfers zien dat mais zo top is
Einstein 12 November 2017
Mais is vergif voor je kavel net als glyfosaat.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden