Het Vlaamse Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft een nieuwe app ontwikkeld. Die app, genaamd watchITgrow, moet de aardappeloogst per veld gaan voorspellen. Dat meldt De Tijd.
Op de langere termijn is het doel dat de boer ook geadviseerd kan worden via de app. Bijvoorbeeld wanneer zij het beste kunnen bemesten, irrigeren of wanneer zij pesticiden moeten gebruiken.
Wat zijn de eerste verwachtingen?
De afgelopen maanden hebben 350 Belgische boeren big data gebruikt om hun gewassen te monitoren. Op 1.300 percelen, oftewel 8.000 hectare, hielp de app al om droogte, hitte en variabiliteit te bestrijden. Op die manier werd 10% van de volledige aardappeloogst in België digitaal opgevolgd. Dat is ruim 400.000 ton.
De meeste bintjes komen volgens de app uit het Waalse Chaumont-Gistoux. De meeste fontanes moeten volgens watchITgrow uit Kampen en Brabant komen. Het westen en oosten van Vlaanderen presteren ondermaats, wegens de droogte.
Europese Sentinel-satellieten
De app van VITO werkt via satellietbeelden van de Europese Sentinel-satellieten. De boer krijgt daardoor elke 5 dagen nieuwe beelden te zien in de app. Echter, dit is wel afhankelijk van het weer, met name van de hoeveelheid wolken.
De beelden worden vervolgens gekoppeld aan de gegevens van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) en aan de bodemdata. Daarmee moet de app ook het rendement per veld kunnen berekenen. "Bestaande modellen komen niet verder dan regionale voorspellingen", laat Jürgen Decloedt, onderzoekcentrum VITO, aan De Tijd weten.
Gemakkelijk te beheren
De boer kan zijn velden aangeven middels tractordata of manueel invoeren. Ook kunnen de aardappelrassen en plantdata ingevuld worden. Vanaf dat moment wijzen donkergroene pixels op de goed groeiende knollen. Als de velden bruine of gele vlekken tonen, dan is er iets mis en moet de boer het veld bekijken.
Daarnaast geeft watchITgrow ook aan wanneer de vochtigheid of temperatuur afwijkt van de langetermijngemiddelden. Telers kunnen tevens nagaan of hun rendement hoger of lager ligt, dan dat van hun collega's in de gemeente.
Uitbreiden
De app geeft momenteel dus nog geen adviezen, maar uiteindelijk is dat wel het doel. "Hoe meer data, hoe meer functionaliteiten we kunnen bouwen", aldus Decloedt. Daarnaast overweegt het onderzoeksinstituut ook om rotatiegewassen (zoals tarwe, gerst, maïs en suikerbieten) aan de app toe te voegen. "De oogst van aardappelen is het moeilijkst te voorspellen. Nu we dat hebben gedaan, kunnen we uitbreiden naar andere gewassen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.