Investering van €5,9 miljard

BASF gaat verder met zadentak van Bayer

13 Oktober 2017 - Niels van der Boom

BASF neemt het bedrijfsonderdeel LibertyLink over van Bayer. Dat maken beide partijen vrijdag 13 oktober bekend. Voor de bedrijfstak, waar de zaaddivisie en herbicidetak van Bayer onder vallen, betaalt BASF €5,9 miljard. Het onderdeel wordt verplicht afgestoten, zodat Bayer’s overname van Monsanto groen licht kan krijgen.

Onder de deal vallen de technologie van LibertyLink, de zaaddivisie en non-selectieve herbicideproductie. Voor de Europese markt betekent dit dat de katoentak en koolzaadmarkt over gaan naar BASF. Andere producten zijn vooral gericht op Noord- en Zuid-Amerika. Naast de zadenverkoop gaan ook de ontwikkeling en veredeling over naar de Duitse chemiereus. Hiermee betreedt BASF de zadenwereld voor het eerst.

5,9

miljard

euro betaald BASF voor de tak van Bayer

Concurrentie bij herbicide
Met de overname kan de Monsanto-deal door Bayer doorgaan. Naar verwachting vindt dit in het eerste kwartaal van 2018 plaats. Al langer werd gespeculeerd wanneer Bayer LibertyLink zou gaan verkopen. Mede omdat hun glufosinaat-ammoniumproductie een concurrent is voor glyfosaat. Nadat Monsanto met Round-Up op de markt kwam, ontwikkelde Bayer zijn eigen middel. Herbicideresistente gewassen als koolzaad, maïs en soja werden onder de naam LibertyLink afgezet. De werkzame stof wordt onder andere in de middelen Basta, Rely en Finale gebruikt.

Overname vereist voor Monsanto-deal
Volgens Liam Condon, directeur van Bayer CropScience, is de overlap in producten tussen Bayer en Monsanto naar schatting $1,6 miljard waard. Daarnaast is gekeken naar het maximale aantal aandelen dat verkocht kon worden. De verkoopprijs van de bedrijfstak zit hier met $6,97 miljard fors boven. De transactie kan pas doorgaan, wanneer ook de autoriteiten toestaan dat Bayer Monsanto overneemt.

BASF voor het eerst in zadenwereld
BASF ziet het als een enorme kans om meer marktaandeel te winnen in het segment dorsbare gewassen. De agrarische poot van BASF wordt hiermee verder versterkt. Volgens voorzitter Kurt Bock is dat een streven. Het betekent ook dat BASF toetreedt tot de zadenwereld, naast gewasbeschermingsmiddelen.

De overname gaat door wanneer Bayer Monsanto inlijft

Bayer doet alles voor overname
Onder de overname vallen 1.800 medewerkers die commerciële functies vervullen, betrokken zijn bij R&D en veredeling. Vestiging zijn verdeeld over de VS, Duitsland, Brazilië, Canada en België. Bayer is naar eigen zeggen tevreden met BASF als koper. “We doen er alles aan om de overname van Monsanto succesvol te laten verlopen”, zegt voorzitter Werner Baumann van Bayer AG. Tot de overname officieel is blijft Bayer de bedrijfstakken runnen die overgenomen gaan worden. Daarbij gaat het de concurrentie met Monsanto niet uit de weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden