Reacties regeerakkoord (2)

'Reductie van broeikasgassen is ambitieus'

11 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 4 reacties

Het regeerakkoord is op dinsdag 10 oktober verschenen. Het wordt op veel punten positief ontvangen, zo worden de uitbreiding van de Mededingingswet en het algemeen verbindende verklaring (AVV) toegejuicht. De reductie van broeikasgassen is erg ambitieus en het extra geld voor jonge landbouwers wordt positief ontvangen.

Dirk de Lugt, voorzitter Branche Organisatie Akkerbouw (BO) is erg verbaasd over het nieuws dat er mogelijk toch geen minister van Landbouw komt. "Dit is belangrijk, omdat Nederland de tweede grootste landbouwexporteur ter wereld is. Daarnaast kijkt de gehele wereld naar Nederland als het gaat om kennis. Ook is het zo dat ieder land een eigen minister heeft, behalve Nederland."

Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse akkerbouw vakbond (NAV), zegt: "Ook als er geen landbouwministerie komt, kunnen er voordelen zijn. Bijvoorbeeld wanneer de staatssecretaris de titel krijgt van minister. Dan heeft deze namelijk de bevoegdheid om bij het kabinetsberaad aanwezig te zijn."

Anders blijft het brullen van een muis tegen een olifant
 

Mededingingswet aangepast
De uitbreiding van de Mededingingswet is tevens positief. "Boeren en tuinders bepalen momenteel niet meer dan 5% van de markt. De NAV is zeer benieuwd hoe de verruiming uit gaat pakken. Ik pleit wel voor een significant hoger aandeel voor de landbouw, anders blijft het brullen van een muis tegen een olifant", aldus De Jong. Hij hoop daarnaast dat het boerenaandeel zal groeien tot 50%. "De landbouwsector heeft dan een enorme uitdaging om daar gebruikt van te maken."

Gijs Kuneman, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), vult aan: "De voorgenomen aanpassing van het mededingingsbeleid is goed nieuws. Zo kunnen sectoren en ketens afspraken maken over gezamenlijke verduurzaming. Via een AVV kunnen we ook de achterblijvers in beweging krijgen."

Onderzoek collectief financieren 
Volgens het regeerakkoord wordt er ook een AVV ingesteld, waarmee collectief onderzoek kan worden gefinancierd. "Er staat nog niet dat BO Akkerbouw gebruik kan maken van de grondgegevens van RVO. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat iedereen mee moet meebetalen”, zeg De Jong.

“We moeten dit als sector gezamenlijk doen. We teren nu op de oude reserves van de vroegere productschappen. Daardoor kan er niet worden geïnvesteerd in teeltonderzoek." Ook Dirk de Lugt geeft dat probleem weer. "Hopelijk gaat het nieuwe kabinet dit voor elkaar krijgen."

Beleid gaat ten koste van het gehalte organische stof in de bodem

Organisch stofgehalte in bodem verhogenBodemvruchtbaarheid wordt ook genoemd in het nieuwe regeerakkoord. De akkerbouwsector heeft de mogelijkheid om bij te dragen aan het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem. 

Teun de Jong zou graag zien dat grond niet meer in kortlopende pacht wordt aangeboden. "Dit gaat ten koste van het organische stofgehalte in de bodem en dat staat haaks op het te voeren beleid van kabinet-Rutte III. Ook de normen binnen de mestwetgeving zien wij graag verruimd voor een hoger organische stofgehalte in de bodem."

Reductie broeikasgassen ambitieus
In het regeerakkoord staat een forse opgave aan alle sectoren, waaronder de landbouwsector, om de methaanuitstoot terug te brengen. "De doelstelling van 49% is uitermate ambitieus", reageert Dirk de Lugt. De Europese norm ligt namelijk op 40%. Nederland wil verder gaan dan die norm. "Dit is een feit en hiermee staan we dus voor een grote uitdaging, maar we weten wel waar we naartoe moeten.”

Lastenverzwaring
Het feit dat het btw-tarief omhoog gaat wordt als nadelig ervaren. Het tarief stijgt met 3%. Teun de Jong: "Dit geeft een enorme druk op de inkoopprijzen en dat raakt de consument." 

Dirk de Lugt ziet juist de veranderingen in de kilometerheffing voor transportverkeer als nadelig. "Die heffing zorgt voor een hoge kostenpost in de transportsector. Deze verhoging zal uiteindelijk toch moeten worden betaald. Vennootschapsbelasting daarentegen daalt van 25% naar 21%."

4

procent

daalt de vennootschapsbelasting

Groen onderwijs
Het Groen onderwijs gaat naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). "Ik vind dit een zorgelijk punt. Hiermee verdwijnt namelijk specifieke kennis uit het onderwijs en die is nodig voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Wel is het positief dat er extra geld wordt uitgetrokken voor het Groen onderwijs en dat de bezuinigingen worden teruggedraaid", aldus De Lugt.

Ook is hij positief over de investering van €75 miljoen voor jonge boeren. "Hiermee kunnen bedrijfsovernames worden versoepeld en kan dit helpen bij de investeringen in bedrijfsontwikkeling.”

Waterkwaliteit
Gijs Kuneman van het CLM is tevreden over de inzet van het kabinet voor verbetering van de waterkwaliteit. “Zulk regionaal maatwerk is, vanwege verschillen in bodem en water zoals beekdalen, veenweiden, lage polders, bodemdaling tussen regio’s, echt nodig. Dit is belangrijk voor voor de waterkwaliteit als voor de klimaatadaptatie."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Ton Westgeest 11 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876160/reductie-van-broeikasgassen-is-ambitieus][/url]
Als de methaan- meer prioriteit krijgt dan CO2 reductie, dan moeten we de weidegang bij koeien helemaal afschaffen. De koeien met een uitgerekend rantsoen en het hele jaar binnen blijven, stoten namelijk veel minder methaan uit dan de koeien die buiten lopen (mischien een dingetje voor het nieuwe kabinet, koeien allemaal naar binnen!).
Abonnee
stront 12 Oktober 2017
is jouw stal dan luchtdicht? Misschien minder emissie, maar het is er nog steeds. Of een luchtwasser, is misschien ook een dingetje voor het nieuwe kabinet
Kjol 12 Oktober 2017
Het blijkt dat in natuurgebieden, moerassen en vennen heel veel Methaan produceren door het rottingsproces van bladeren etc. Het zou dus goed zijn om deze gebieden massaal droog te leggen als onderdeel van de broeikasgasreductie, zo draagt iedereen zijn steentje bij.
Ton Westgeest 14 Oktober 2017
Natuurgebieden, vennen etc. zijn er altijd geweest Kjol, maar we kunnen wel eens uitzoeken wat de verstedelijking, wegenaanleg en de grote agressieve vormen van groenrecycling die de laatste jaren de grond uit gestampt worden er mee te maken hebben. Vroeger ging alles geleidelijker, nu is misschien de balans zoek.
Is misschien niet zo vreemd omdat tegenwoordig de balans bij een heleboel dingen zoek is....
Kjol 14 Oktober 2017
Balans zoek tegenwoordig? Als je de geschiedenis van het klimaat kent dan zou je beter moeten weten. Broeikaseffect is iets wat ten tijde van de dinosauriërs al voorkwam.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden