Solarvation gaat in Lelystad een zonne-energiepark oprichten van 38 megawatt. Bijzonder aan het project is dat onder de zonnepanelen olifantengras of bamboe geteeld wordt. Het doel is om onbeteelbare grond weer bruikbaar te maken voor landbouw. Medio 2019 moet het park gereed zijn.
Het zonne-energiepark is een initiatief van de Flevolandse ondernemers Luke Bouman en Kees van Woerden. Het project wordt gerealiseerd op een bestaand bouwblok van de voormalige proefboerderij de Waiboerhoeve. De ondernemers doen dit in samenwerking met Wageningen Universiteit, gemeente Lelystad, Provincie Overijssel en Aeres Hogeschool.
Opstelling met onderteelt
Een totale investering van circa €30 miljoen is nodig voor het zonnepark. Hiervoor komen circa 140.000 zonnepanelen. De totale opstelling neemt zo'n 20 hectare in beslag. Luke Bouwman: "Dit is het bouwblok van het voormalige proefstation. Het is dus geen agrarische grond."
Zonnepanelen worden normaal gesproken gericht op het zuiden, maar op deze locatie wordt een oost-west opstelling gebouwd. Deze opstelling heeft als doel om een onderteelt te gebruiken. De zonne-collectoren worden daarom verhoogd opgesteld. Onder de panelen wordt olifantengras of bamboe verbouwd. Welk gewas het wordt, hangt nog af van de uitkomst van het onderzoek van Aeres Hogeschool. Luke Bouwman: "We willen hiermee laten zien dat meerdere functies samen mogelijk zijn."
Terug naar landbouwgrond
Ook wil Bouwman onderzoeken of het telen van olifantengras op grond, waar oude gebouwen op hebben gestaan, weer kunnen omvormen naar landbouwgrond. Bouwman: "Op grond waar jarenlang gebouwen op hebben gestaan, groeien echt niet zomaar weer aardappelen. Door de teelt van ondergewassen willen we zorgen dat de grond over enkele jaren weer bruikbaar wordt als landbouwgrond."
Start in januari
De omgevingsvergunning voor het project is inmiddels verleend door de gemeente Lelystad. Naar verwachting voorziet het park in de toekomst in de energiebehoefte van 25.000 huishoudens. Bouwman wil gebruik maken van SDE+-subsidie. Deze aanvraag zal ongeveer 8 weken in beslag nemen.
In januari 2018 wordt gestart met de sloop van de gebouwen, wat naar verwachting een half jaar gaat duren. Eind 2018 moeten de eerste zonnepanelen worden geplaatst en medio 2019 moet het park gereed zijn.
Duurzaam
De bedoeling is dat het zonnenergiepark maximaal 38 megawatt aan stroom gaat opwekken. De gemeente Flevoland heeft als doel om in 2023 energieneutraal te zijn. Solarvation draagt daar aan bij door 25.000 huishoudens te voorzien van stroom. "Dat is wel behoorlijke bijdrage," vindt Bouman.
Ook worden de bestaande gebouwen duurzaam gesloopt. Asbest wordt veilig verwijderd en beton gerecycled. "Duurzaamheid begint bij jezelf. Ik vind groen ondernemen enorm belangrijk."
Lectoraat duurzaam erf
Het project sluit aan bij de nieuwe studie Duurzaam erf van Aeres Hogeschool in Dronten. Luke Bouman: "We doen dit lectoraat samen. Hier wordt onderzoek gedaan naar hoe de inpasbaarheid in het landschap kan worden verbeterd. We willen in dit lectoraat onderzoeken wat mogelijk is om de sloop, sanering en het plaatsen van de zonnepanelen zo goed mogelijk landelijk in te passen. Dat proberen we door vlakverdeling en het toepassen van erfbeplanting." Bouwman heeft naast deze onderneming een hoveniersbedrijf.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876108/gewassen-telen-onder-verhoogde-zonnepanelen][/url]