Het fipronilschandaal is vandaag, dinsdag 5 september, besproken in Tallinn, Estland. Verschillende landbouwministers uit de Europese Unie (EU) waren hierbij aanwezig.
Het aantal landen, waarbij fipronil is aangetroffen in eieren, is inmiddels opgelopen naar 45. Binnen Europa zijn alleen in Litouwen en Kroatië nog geen besmette producten aangetroffen. Buiten de Europese Unie zijn er onder meer besmette producten aangetroffen in de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije.
Nederland doet onderzoek
Winnie Sorgdrager heeft toegezegd dat het onderzoek naar de fipronilaffaire dit jaar nog afgerond wordt. Het doel van het onderzoek is om de voedselveiligheid te verbeteren. In het onderzoek is onder meer aandacht voor de afhandeling binnen de Europese Unie.
Schmidt eist waarschuwingssysteem
Christian Schmidt, minister van Landbouw in Duitsland, vindt dat die afhandeling vele malen beter had gekund. Daarom heeft hij gevraagd om een betere uitwisseling van informatie binnen de EU. Om die wens te kunnen waarborgen, gaan Frankrijk, België, Nederland en Duitsland gezamenlijk werken aan een nieuw waarschuwingssysteem.
Daarbij meldt hij nadrukkelijk dat Nederland en België de informatie over fipronil veel eerder hadden moeten delen.
Prijzenoorlog is de oorzaak
Albert Ritzenthaler, lid van de Economische en Sociale Raad, is van mening dat de fipronilaffaire een gevolg is van de huidige prijzenoorlog tussen fabrikanten en de verkopers. "Om dit soort schandalen te vermijden, is het van belang dat er meer controle komt op de onderhandelingen tussen fabrikanten en verkopers."
Op 26 september gaan de landbouwministers opnieuw met elkaar in gesprek.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.