Inside: Akkerbouw Pro

Rusland is dé nieuwkomer op suikermarkt

29 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Gedurende het financiële jaar van 2016-2017 heeft de Russische suikerindustrie voor het eerst een significant volume suiker kunnen exporteren. Dat becijfert marktonderzoeksbureau IKAR. Naast de suiker zelf, is er ook meer melasse en bietenpulp naar andere landen afgezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van augustus 2016 tot en met juli 2017 heeft de Russische suikerindustrie 350.000 ton suiker geëxporteerd. Het gaat om 5% van de totale suikerproductie in het land. In de voorgaande jaren werd slechts een verwaarloosbare hoeveelheid suiker naar andere landen geëxporteerd. Dat schrijft het Russische onderzoeksinstituut voor agrarische markten IKAR.

350

duizend

ton suiker exporteerde Rusland in 2016-2017

Ook meer melasse en pulp
De export van melasse steeg in diezelfde periode met 42%, tot 590.000 ton. Ook werd 32% meer bietenpulp uitgevoerd. Het gaat om een volume van 1,2 miljoen ton. Die producten werden ook in de voorgaande jaren al veel geëxporteerd. Ongeveer 90% van alle geproduceerde melasse wordt uitgevoerd en 33% van alle pulp in granulaatvorm.

Oogst van start
Inmiddels is de oogst van suikerbieten in Rusland gestart. Op 24 augustus was, volgens het ministerie van Landbouw, 58.800 hectare geoogst. Goed voor 5% van het totale areaal. Die bedraagt dit jaar 1,198 miljoen hectare. De oogst loopt iets voor op die van 2016.

Grootste producent wereldwijd
Een grote oogst in 2016 zorgde ervoor dat Rusland nu de plaats inneemt van grootste suikerbietenproducent ter wereld. Afgelopen jaar bedroeg de bietenoogst 50 miljoen ton, goed voor 6 miljoen ton suiker. Toen miniser van Landbouw, Alexander Tkachev, het nieuws bekendmaakte, voorspelde hij een suikerexport van 200.000 ton. Die verwachting is ruimschoots overtroffen. De grote oogst zorgt ervoor dat Rusland voor het eerst meer suiker produceerde dan het jaarlijks zelf gebruikt.

Kazachstan en Tajikistan zijn de grootste afnemers

Stevige concurrentie
Kazachstan en Tajikistan zijn de grootste afnemers van de Russische suiker. Die landen worden gevolgd door Azerbeidjaan, Afghanistan en Turkmenistan.

Vanwege de stevige concurrentie op de wereldmarkt, met name afkomstig vanuit de Europese Unie, Wit-Rusland en Brazilië, verwacht Rusland het exportvolume niet verder dan 600.000 ton te kunnen verhogen. De suikeropbrengsten in het land zijn in 20 jaar tijd verviervoudigd, tot gemiddeld 5,3 ton suiker per hectare. Voor de komende 3 tot 5 jaar wordt een suikeropbrengst van 7 tot 8 ton per hectare verwacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden