5 vragen aan Eric Hubers

'Gevaar voor fipronil is geweken'

3 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

De hele week staat in het teken van de fipronileieren. Dinsdagavond 1 augustus breidde de NVWA de lijst met besmette eieren met nog eens 27 codes uit. Maar wat zijn nou precies de gevolgen van de hectiek rondom fipronil? Eric Hubers, voorzitter Vakgroep Pluimveehouderij bij LTO Nederland, licht het toe. 

Een besmetting van deze aard ontstaat toch niet zomaar?
"Nee, dat klopt. Een pluimveeservicebedrijf, genaamd ChickFriend, uit Barneveld is de sleutel tot die vraag. Dat bedrijf heeft namelijk op alle getroffen bedrijven de kippen tegen bloedluis behandeld. Het middel werkte zo goed dat andere bedrijven ook geïnteresseerd waren in ChickFriend. Echter, het bleek dat het middel van dat bedrijf vermengd werd met fipronil. Dat middel wordt gebruikt voor de bestrijding bij honden en katten, maar is in de pluimveesector verboden. De pluimveehouderijen wisten dat niet, omdat het middel niet op de bon vermeld werd. Zij gingen er dus vanuit dat het bedrijf de luizen om een legale manier had verwijderd. Alleen toen er in België tijdens een willekeurige proef werd gecontroleerd op de aanwezigheid van fipronil (en dat werd gevonden), werden de Nederlandse autoriteiten ingeschakeld. Zo is het hele balletje vervolgens gaan rollen." 

Schoonmaken van de stal is behoorlijk lastig

Ik neem aan dat dit behoorlijk wat gevolgen met zich meebrengt?
"Klopt. De kosten voor de pluimveehouders zijn nog niet te overzien, maar het is zeker dat deze erg hoog zullen zijn. Dat begint al bij het feit dat de bedrijven werden stilgelegd door de NVWA, en daardoor dus geen eieren konden leveren. Ook de kosten voor het schoonmaken van de stal zullen de pluimveehouders behoorlijk tegenvallen. Dat is namelijk een hele lastige operatie wanneer de kippen nog in de stal aanwezig zijn. De situatie is uniek en daarom is het voor ons lastig om te bepalen hoe we dit gaan aanpakken. Overigens moet het wel mogelijk zijn om de stallen weer volledig schoon te krijgen."

Wanneer denk u dat de pluimveehouders weer fatsoenlijk kunnen leveren?
"De eieren mogen pas weer worden geleverd als ze zijn ontgift. Dat kan alleen door de kippen energiearm te voeren. Dat zorgt er namelijk voor dat de kippen gaan ruien en ze hun veren kwijtraken. De kip maakt vervolgens nieuwe veren en gebruikt daarvoor veel energie, wat voornamelijk wordt afgebroken vanuit het buikvet. Daardoor komt ook de fipronil vrij van de kip. Volgens verschillende toxicologen duurt dat proces 4 tot 6 weken. Echter, dat is nog niet alles. Voordat de eieren weer geleverd mogen worden, moet er een monster genomen worden door de NVWA. De uitslag hiervan duur minimaal 3 dagen. In het ergste geval moet de pluimveehouder zijn kippen ruimen. De kosten die daarbij gepaard gaan, zijn behoorlijk hoog (€0,60 per kip en €0,07 per ei en dat per dag). Een behoorlijke kostenpost dus." 

Het lijkt mij logisch dat ChickFriend voor die kosten moet opdraaien?
"Dat lijkt inderdaad logisch, maar ik denk dat de rekening uiteindelijk alsnog bij de pluimveehouders terecht komt. Al zullen zij zeker een schadeclaim beginnen. Echter, omdat ChickFriend een klein bedrijf is, zal het lastig zijn om de schade daar te verhalen. Laten we in ieder geval hopen dat de overheid voorzieningen treft voor deze pluimveehouders. Dat is in het verleden ook gebeurt bij de vogelgriep."

Gevaar voor gezondheid is er niet meer

De afgelopen week stond Nederland in het teken van fipronil. Maar hoe groot is het gevaar voor de volksgezondheid?
"Dat gevaar is er eigenlijk niet meer. Inmiddels zijn namelijk alle benodigde maatregelen al genomen. De bedrijven die gehandeld hebben met ChickFriend zijn geblokkeerd en de besmette eieren zijn al uit de winkels gehaald. Daar komt nog eens bij dat de Nederlandse normen extreem veilig zijn. Er worden uiteraard nog steeds eieren onderzocht, maar die uitslagen worden nog voor het weekend verwacht. Dan is er volledige duidelijkheid over eventuele gevaren, maar ik verwacht dat die niet zo extreem zullen zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Dirk 3 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10875402/gevaar-voor-fipronil-is-geweken][/url]
Eric heeft op een nette en kundige manier gesproken in diverse media over deze zaak. Dat mag ook wel een keer gezegd worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden