De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor eieren die besmet zijn met fipronil. De eieren met code X-NL-40155XX zijn uit de schappen gehaald. Tevens verzoekt de NVWA de consument om eieren, die deze code bevatten, weg te gooien.
Op woensdag 26 juli werd al bekend dat tientallen bedrijven op slot werden gezet, omdat hun eieren mogelijk besmet waren. Die bedrijven kregen een aantal weken eerder een behandeling tegen bloedluis van pluimservicebedrijf ChickFriend. De besmetting met fipronil is waarschijnlijk op dat moment ontstaan.
Hoge concentraties
Uit onderzoek blijkt dat er bij bepaalde eieren toch een te hoge concentratie van de schadelijke stof aanwezig is. Het betreft onder meer de eieren van een bedrijf uit Eck en Wiel (Gelderland). Het is zeker dat de stof ook bij zeker 30 andere bedrijven is aangetroffen, maar daar gaat het vooralsnog niet om dergelijke concentraties.
Doordat nog niet alle uitslagen van de onderzoeken binnen zijn, is het nog onduidelijk om hoeveel eieren het precies gaat. Volgens de NVWA heeft zeker 20% van de pluimveehouders in Nederland het betreffende antiluizenmiddel gebruikt. "Dat betekent echter niet meteen dat het middel bij al die bedrijven in gevaarlijke gehalten in de eieren terecht is gekomen", meldt de NVWA.
Gevaar van Fipronil
Fipronil wordt gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden. Het middel is verboden voor de pluimveesector. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt het middel als 'licht giftig'. "Pas als je je hele leven die eieren zou eten, loop je gevaar. De NVWA neemt een goed voorzorgsmaatregelen. We hebben namelijk bij dierproeven gezien dat een grote hoeveelheid fipronil schade kan toebrengen aan de lever, de schilklier en de nieren", beweert Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, tegen de NOS.
LTO Nederland is geschrokken van het aantal pluimveehouders met fipronil in de eieren. "Het is nog maar de vraag hoe ze hun kippen moeten ontgiften", antwoord voorzitter Eric Hubers, voorzitter LTO Pluimveehouderij.
Van den Berg adviseert LTO Nederland om de kippen niet te ruimen. "Na 5 tot 6 weken is de stof uit het lijf van de kippen en zijn ze schoon. Na 6 tot 8 weken mogen ze weer aan de leg en kunnen we de eieren prima eten", aldus de toxicoloog.
Controleer uw eieren
Op de website van de NVWA kan men controleren of de eieren, die u thuis heeft, besmet zijn met fipronil. Daar kan ook de code van de betreffende eieren worden gevonden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10875386/besmette-eieren-uit-de-schappen-gehaald][/url]
Hetzelfde verhaal dat een druppel gelekt uit een spuitdop miljoenen liters drinkwater ongeschikt maakt voor consumptie of honderden kilometers sloot vergiftigt