Geen enkele agrarische sector in de wereld heeft zo weinig impact op het milieu als in Nederland. Dat concludeert ABN Amro dinsdag 1 augustus in het rapport 'Agrarisch: Circulair van huis uit'. Doordat rest- en afvalstromen worden benut, de CO2-uitstoot wordt verlaagd en voedselverspilling wordt tegengegaan, scoort de sector hoge ogen.
ABN Amro noemt circulariteit, de kringloop, als traditie van de Nederlandse agrarische sector. Met grondstoffen wordt zuinig omgesprongen om efficiënt te kunnen produceren. Het laag houden van de milieu-impact begint bij een hoge hectareopbrengst. Die is nergens ter wereld zo hoog.
Daarbij komt dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2015 meer dan gehalveerd is, ten opzichte van het gebruik in de jaren ‘80. Het antibioticagebruik in de veehouderij daalde tussen 2009 en 2016 met bijna 65%. Ook worden meer biologische middelen en natuurlijke vijanden ingezet.
Zeer lage CO2-uitstoot
Restproducten zijn een belangrijke grondstofstroom voor de diervoederindustrie. Ook plantresten worden gebruikt als grondstof voor onder andere bouwmaterialen, chemicaliën en kunststoffen. Biomassa wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te verlagen. Ruim 42% van alle hernieuwbare energie in Nederland wordt door boeren opgewekt, terwijl zij zelf amper 5% van alle energie gebruiken. Sensortechniek en data-analyse helpt bedrijven om processen te verbeteren.
Anders financieren
De kredietverstrekker financiert nu veelal individuele agrarische bedrijven. In de toekomst ziet het mogelijkheden voor ketenfinancieringen. Deze verandering komt mede tot stand door de circulaire economie. Dat vraagt een andere wijze van financieren. Volgens ABN Amro biedt de landbouwsector nog veel perspectief voor rendabele verdienmodellen. Dat werpt ook wereldwijd zijn vruchten af. Door verspilling te beperken, en restproducten in te zetten, worden de kosten verlaagd en opbrengsten verhoogd.
Loonwerkers ondersteunen
Loonbedrijven zijn volgens de bank een belangrijke schakel in de landbouw. Met hun machines verzamelen ze veel data. Deze data kan worden gekoppeld aan gewasdata, die is vastgelegd door onder andere drones en satellietbeelden. Dat moet ervoor zorgen dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen efficiënter en nauwkeuriger worden ingezet. ‘Smart farming as a service’ noemt de bank dat. Naar eigen zeggen wil het hier ook een bijdrage aan leveren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10875382/nederlandse-boer-koploper-in-milieubesparing][/url]