Kunnen leven van je agrarische onderneming, dat is wat de Franse president Macron zegt te gaan realiseren. De eerste belangrijke stap daarin wordt donderdag 20 juli in Parijs gezet. Met de lancering van de langverwachte 'États généraux de l'alimentation' (EGA) begint het overleg en een poging tot verzoening in een verscheurde Franse voedselketen.
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de handelsbetrekkingen tussen producenten, verwerkers en distributeurs die voortkomt uit de moderniseringswet in 2008, de nu drie jaar aanhoudende prijzenoorlog tussen retailers en een consument die gewend is aan lage prijzen en niet meer wil betalen: Dat is waar de Franse voedselketen naar wijst als het gaat om de steeds krapper wordende marges.
Verzoenen, organiseren en verbeteren​
De bedoeling van de EGA is om alle betrokkenen om tafel te krijgen, een operatie die tot en met 14 november zal duren. Verzoenen, organiseren en verbeteren zijn daarbij de kernwoorden. En dat wordt serieus aangepakt. Al op de eerste dag staan ruim 500 deelnemers gepland, waaronder de Franse president en de premier. De deelnemers bestaan uit ministeries, economen, belangenbehartigers en andere organisaties en deskundigen. Door middel van speeches, workshops en een online platform moeten de partijen uiteindelijk tot overeenstemming komen.
Het eerste deel zal in het teken staan van 'de toegevoegde waarde van agrarische producten eerlijk verdelen tussen boeren, industrie en de retail'. Het tweede deel van het project start in september en waar de bevordering van gezond en duurzaam voedsel op de agenda staat en waarbij ook milieuvraagstukken aan de orde komen.
Strijder voor boeren
President Macron introduceerde tijdens de verkiezingen het plan van een EGA en zette daarmee Landbouw bovenaan op de politieke agenda. Macron heeft zich in zijn razendsnelle opkomst als presidentskandidaat ontpopt als strijder voor de boeren. Imposante bedragen, radicale hervormingen en tools voor risicomanagement zijn volgens Macron de manier om de noodlijdende sector er bovenop te helpen.
5 miljard
In de verkiezingsbeloften van Macron stond te lezen dat er 5 miljard euro naar innovatie van de agrarische sector moet en nog eens 200 miljoen euro om aan de milieueisen te voldoen. Ook leningen zonder garantie voor jonge boeren, hervorming van het GLB en meer aandacht voor risicomanagement behoren tot de aandachtspunten van Macron.
Steuntje in de rug
Dat de agrarische sector een steuntje in de rug kan gebruiken blijkt uit cijfers van de MSA, de Dienst voor sociale zekerheid voor boeren. Zij berekenden dat de helft van de Franse boeren afgelopen jaar minder dan 350 euro per maand verdiende. Welke veranderingen Macron en zijn États généraux de l'alimentation voor elkaar kunnen krijgen zal naar verwachting medio december duidelijk worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875233/macron-maakt-werk-van-hoger-boerenloon][/url]