Voedselketen op de schop

Macron maakt werk van hoger boerenloon

18 Juli 2017 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Kunnen leven van je agrarische onderneming, dat is wat de Franse president Macron zegt te gaan realiseren. De eerste belangrijke stap daarin wordt donderdag 20 juli in Parijs gezet. Met de lancering van de langverwachte 'États généraux de l'alimentation' (EGA) begint het overleg en een poging tot verzoening in een verscheurde Franse voedselketen.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de handelsbetrekkingen tussen producenten, verwerkers en distributeurs die voortkomt uit de moderniseringswet in 2008, de nu drie jaar aanhoudende prijzenoorlog tussen retailers en een consument die gewend is aan lage prijzen en niet meer wil betalen: Dat is waar de Franse voedselketen naar wijst als het gaat om de steeds krapper wordende marges. 

Al op de eerste dag staan ruim 500 deelnemers gepland, waaronder de Franse president en de premier

Verzoenen, organiseren en verbeteren​
De bedoeling van de EGA is om alle betrokkenen om tafel te krijgen, een operatie die tot en met 14 november zal duren. Verzoenen, organiseren en verbeteren zijn daarbij de kernwoorden. En dat wordt serieus aangepakt. Al op de eerste dag staan ruim 500 deelnemers gepland, waaronder de Franse president en de premier. De deelnemers bestaan uit ministeries, economen, belangenbehartigers en andere organisaties en deskundigen. Door middel van speeches, workshops en een online platform moeten de partijen uiteindelijk tot overeenstemming komen.

Het eerste deel zal in het teken staan van 'de toegevoegde waarde van agrarische producten eerlijk verdelen tussen boeren, industrie en de retail'. Het tweede deel van het project start in september en waar de bevordering van gezond en duurzaam voedsel op de agenda staat en waarbij ook milieuvraagstukken aan de orde komen.

Strijder voor boeren
President Macron introduceerde tijdens de verkiezingen het plan van een EGA en zette daarmee Landbouw bovenaan op de politieke agenda. Macron heeft zich in zijn razendsnelle opkomst als presidentskandidaat ontpopt als strijder voor de boeren. Imposante bedragen, radicale hervormingen en tools voor risicomanagement zijn volgens Macron de manier om de noodlijdende sector er bovenop te helpen.

De helft van de Franse boeren verdienden het afgelopen jaar minder dan 350 euro per maand

5 miljard
In de verkiezingsbeloften van Macron stond te lezen dat er 5 miljard euro naar innovatie van de agrarische sector moet en nog eens 200 miljoen euro om aan de milieueisen te voldoen. Ook leningen zonder garantie voor jonge boeren, hervorming van het GLB en meer aandacht voor risicomanagement behoren tot de aandachtspunten van Macron. 

Steuntje in de rug
Dat de agrarische sector een steuntje in de rug kan gebruiken blijkt uit cijfers van de MSA, de Dienst voor sociale zekerheid voor boeren. Zij berekenden dat de helft van de Franse boeren afgelopen jaar minder dan 350 euro per maand verdiende. Welke veranderingen Macron en zijn États généraux de l'alimentation voor elkaar kunnen krijgen zal naar verwachting medio december duidelijk worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
betweter 19 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875233/macron-maakt-werk-van-hoger-boerenloon][/url]
Kunnen wij niet zo iemand president maken, of minister.
fransman 19 Juli 2017
Met alle goede bedoelingen ten spijt zal her wel weer uit draaien op veel geschreeuw en weinig wol.
Het gaat om de knikkers en zolang de machtsverdeling niet recht getrokken is, ondanks de vele wetten die reeds bestaan maar niet worden nageleefd, blijft de toegevoegde waarde bij de verwerkers en de retail.
Ae 19 Juli 2017
Wij hebben geen kabinet.. en ondertussen rommelt de VVD gewoon door..de economie trekt aan en Nederland ligt stil..tja...
Genie 21 Juli 2017
BLAblabla
bas 22 Juli 2017
EN UHHH wat hebben wij in Nederland daar aan?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden