Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De uitstoot van fijnstof uit pluimveestallen moet binnen 10 jaar met de helft omlaag. Voor nieuwe pluimveestallen moet zelfs een reductie van 70 procent worden behaald. Dat schrijven staatssecretaris Van Dam en Dijksma mede namens staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
De maatregelen zijn volgens de staatssecretarissen hoog nodig. Een recent onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat de uitstoot van fijnstof negatieve effecten heeft op de gezondheid van omwonenden van pluimveebedrijven.
Longontstekingen
Pluimveebedrijven stoten meer fijnstof uit dan alle andere veehouderijen in Nederland. Uit het onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO)', dat vorig jaar verschenen is, blijkt dat de hoeveelheid uitstoot van fijnstof bij pluimveebedrijven de omwonenden daarvan gevoeliger maakt voor infecties. Zo komen bij de omwonenden vaker longontstekingen voor en kampen zij vaker met een verminderde longfunctie.
Maatregelen na het rapport
Naar aanleiding van een aantal verschillende rapporten, waaronder VGO, heeft het kabinet (in samenwerking met de pluimveesector) een pakket aan maatregelen opgesteld om de luchtkwaliteit rondom pluimveestallen te verbeteren. Echter, afgelopen februari trok de sector zich hier uit terug.
Het kabinet zet daardoor nu zelf, vooral gelet op het belang van de volksgezondheid, de uitwerking van het maatregelenpakket in gang. De besluitvorming over de wettelijke maatregelen zal worden overgelaten aan het nieuwe kabinet.
'De overheid heeft de verantwoordelijkheid om de geconstateerde gezondheidsrisico's voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Daarom neemt het kabinet nu maatregelen en werkt het een wettelijke verplichting uit om de uitstoot van fijnstof te halveren', aldus staatssecretaris Martijn van Dam.
Innovatieve oplossingen nodig
Naast de wettelijke reductie-eis komt het kabinet ook met maatregelen op de korte termijn. Zo stelt Van Dam voor om over de komende 4 jaar 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het ontwikkelen van nieuwe innovatie oplossingen om de uitstoot van fijnstof direct bij de bron (dus in de stal) te verminderen.
Daarnaast gaat Dijksma knelpunten wegnemen om zo nieuwe reductietechnieken sneller erkend te krijgen. Zij past hiervoor de erkenningsprocedure aan. Ook wordt er een handreiking opgesteld voor de provincies en gemeenten. Die kunnen zij gebruiken bij de beoordeling van bedrijven die willen uitbreiden of nieuwe bedrijven die zich willen vestigen.
Extra onderzoek
Ook heeft het kabinet, naar aanleiding van het VGO-onderzoek, een opdracht gegeven voor een aanvullende onderzoek over de relatie tussen de veehouderij en de gezondheid van de omwonenden. Dit onderzoek zal naar verwachting in de zomer gereed zijn.
Als laatste zal de Gezondheidsraad voor het einde van dit jaar nog een nader advies uitbrengen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.