In de Boerenbusiness studio

Welke vragen heeft u aan Von Martels?

28 Maart 2017 - Herma van den Pol - 8 reacties

Maurits von Martels. Hij begon zijn tocht richting de Tweede Kamer op plaats nummer 44 van de CDA-kieslijst. Dankzij voorkeurstemmen kon plaats 44 ingeruild worden voor positie nummer 4. Met recht mag hij een publiekslieveling genoemd worden. De laatste weken kwamen we veel over hem te weten, maar heeft u nu nog dringende vragen of nieuwe vragen dan is dit u kans om ze alsnog te stellen. 

Von Martels blijft op zondag de, pakweg, 100 koeien van het melkveebedrijf melken. Ook blijft hij tot 28 april 2017 wethouder van Dalfsen. Daarna gaat het leeuwendeel van zijn tijd naar zijn nieuwe werkzaamheden in de Tweede Kamer. De 21.150 voorkeurstemmen resulteerden in plaats nummer 4 op de CDA-kandidatenlijst. Daarmee is hij waarschijnlijk de enige actieve boer in de Tweede Kamer.

21.150

stemmen

voor Von Martels resulteren in 4e plaats

De casussen blijven zich opstapelen
Ondertussen blijven de casussen waar een antwoord op moet komen zich opstapelen. Noem de voorgenomen wetgeving op dieraantallen, de gesprekken over de nitraatrichtlijn, een antwoord in het pachtdossier, maar ook de aandacht die er is voor de situatie in slachterijen.

Een motie over verplichte weidegang werd al wel door demissionair staatssectretaris Martijn van Dam naast zich neergelegd. Maar ook heerst de vraag wat de agrarische sector de zogenaamde jonge generatie te bieden heeft. Waarbij nog niet eens ingegaan is op de winst die GroenLinks binnen wist te halen.   

Kiest Von Martels bijvoorbeeld voor de post sport, zorg en welzijn, dan is er alsnog een raakvlak met de agrarische sector. Want in toenemende mate klinkt namelijk het geluid dat een goede gezondheid niet begint bij goede medicijnen, maar bij een goede basis middels voeding. 

Faciliteren, ondersteunen en begrenzen
Waar Von Martels hoe dan ook vanaf wil is het 'zwabberbeleid'. Ook moet er een einde komen aan 'de scoringsdrift die tot niets leidt'. Wat de politiek hoort te doen, is faciliteren, ondersteunen en begrenzen.

Boerenbusiness TV interviewde Von Martels voor de verkiezingen over zijn plannen. In een tweede aflevering worden lezersvragen behandeld. Heeft u een brandende kwestie die u Von Martels graag wilt voorleggen? Stel uw vraag onder dit artikel. De redactie maakt een selectie en mogelijk wordt uw vraag meegenomen in het interview.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
klippe 28 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10873937/Welke-vragen-heeft-u-aan-Maurits-von-Martels?--]Welke vragen heeft u aan Maurits von Martels?[/url]
Hoe kunnen wij op de veebedrijven zo snel mogelijk de ruimte krijgen om de aanwendnormen maximaal in te vullen met de organische mest. Wij maken nu 2 x kosten voor te veel mestafvoer en aan de andere kant weer onnodige kunstmestaanvoer.

Kunnen wij miv 2017 op basis van de kringloop administratie akkoord krijgen om de bemestingsnormen af te mogen stemmen op de gewasopbrengsten om zo toch minstens de bodemgezondheid te behouden? Met de huidige maximale normen mergelen wij de grond uit. Dit staat haaks op duurzaamheid.
j te Stroet 28 Maart 2017
Het CDA had altijd al een goede landbouw woorvoerder(jacco Geurts). Hoe denkt dhr Martels er mee om te gaan als het CDA hem benoemd tot woordvoerder bv volkshuisvesting ?
noordhollander 28 Maart 2017
het is zeker te hopen dat dit nieuwe landbouwgezicht in de tweede kamer zich zal verdiepen in zn eigen beroepsgroep; daar is zeker ernstige behoefte aan.....
jan veltkamp 28 Maart 2017
De afgelopen jaren heeft er dramatische koude sanering plaats gehad in met name de varkenshouderij. Dat terwijl het probleem van lage prijzen voor een gedeelte door de politiek zijn veroorzaakt. In de rundveehouderij is het probleem door overmatige produktieuitbreiding veroorzaakt dus door een flink groot deel van de melkveehouders zelf. Bij de melkveehouderij was er direct een flinke pot geld beschikbaar bij de koude sanering van de varkenshouderij niks 0,0. Hoe denkt hij dit soort meten met 2 maten (in de toekomst) te voorkomen?
jonas 28 Maart 2017
De uitgangspunten met betrekking tot het fosfaatbeleid is een lastige en pakt voor legio boeren beroerd uit. Het is niet te verkroppen dat er 160.000 dieren worden afgeslacht. Volgens ons voert de politiek een beleid waar niemand gelukkig van wordt. Het rare is, veel bedrijven hebben jarenlang netjes voldaan aan de excretie norm en worden nu mede verplicht dieren te ruimen. Ook het "moeten" voldoen aan 80% verplicht blijvend grasland is kolder. De akkerbouwtak is daarmee weggekaapt. In de hoop dat meneer von Martels het snapt en het beleid praktijk gericht kan ombuigen. Wat is hierop uw antwoord?
Wind 28 Maart 2017
Wat heeft von Martels voor banden met LTO, of wat vind hij van het gevoerde beleid van afgelopen jaren?
Wat zou von Martels willen doen aan bedrijven die tussen 1-4-2015 en 2-7-2015 explosief gegroeid zijn en nu niet gekort worden, terwijl bedrijven die niet gegroeid zijn, maar niet grondgebonden zijn wel gekort worden?
Is dat de solidariteit van het LTO?
Ik verwacht een uitgebreid antwoord, alvast bedankt.
Abonnee
dramos 30 Maart 2017
Akkerbouw wil heel graag mest gebruiken, maar wordt sterk ontmoedigd door verwerking en export, zo moeten we kunstmest aanvoeren, niet duurzaam, niet logisch; wilt u zich hier voor inzetten?
concludeur 30 Maart 2017
@dramos goeie vraag, ook benieuwd naar.
Fier 30 Maart 2017
Graag zou ik van zijn kant zien dat hij zich inzet, dat de samenwerking tussen Landbouw en Natuur gezien kan worden als iets positiefs in het platteland. Regels verwijderen en gezonde invloed krijgen op de stadse politici, daar hoop ik op dat hij daarin slaagt i.s.m. Jacco Geurts.
Ondernemers in het platteland zijn altijd positief over de natuur en dat het ons opgedrongen wordt door emoties van burgergroeperingen dat wij dat niet zijn. Akkerbouw wil natuurlijk bemesten, wij willen onze dieren naar buiten, Wie haalt deze naar binnen Regels. Waarom verdwijnt de koe in de wei Regels. Dieren doden die eigenlijk volgend jaar hadden mogen blijven leven Regels! Er is minder fosfaat dan berekend door kantoorklerken, Wij hebben en het is er niet. De mogelijkheid van Regels eerdere implementeren afschaffen. Waarom worden /moeten we groter worden Regels zij bepalen teveel de haalbaarheid van bedrijven. Het kan naast elkaar dat moet de drive worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden