Nieuwsvoorziening verboden

Trump stopt berichtgeving landbouwministerie USDA

25 Januari 2017 - Niels van der Boom - 6 reacties

2000 onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA hebben maandag – 23 januari – een interne memo ontvangen waarin staat dat publiekelijke berichtgeving per direct wordt stopgezet. Dat nieuws kwam naar buiten toen nieuwssite Buzzfeed de mail in handen kreeg. Het is de zoveelste opmerkelijke gebeurtenis rond het kersverse presidentschap van Trump.

De US department of Agriculture, kortweg USDA, heeft wetenschappers en andere medewerkers verboden informatie naar buiten te brengen over onderzoeksresultaten. Het verbod slaat op alle informatie die normaalgesproken de wereld ingebracht wordt. Van wetenschappelijke studies tot nieuwsberichten en tweets. Sinds 20 januari – voor de inauguratie van Trump – is het stil op het USDA twitteraccount.

23

januari

is de berichtgeving van het USDA gestopt

Maandag 23 januari hebben alle medewerkers van onderzoekstak Agricultural Research Service (ARS), onderdeel van het USDA, een e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd per direct te stoppen met het communiceren van gegevens richting het publiek over onderzoek dat door de belastingbetaler is betaald.

‘Per direct en tot verdere orders stopt ARS met het delen van openbare documenten voor het publiek’, schrijft chief of staff Sharon Drumm van ARS. ‘Hieronder vallen persberichten, foto’s, factsheets, nieuwsberichten en alle berichtgeving op sociale media.’ In het document wordt niet direct de link gelegd met het nieuwe presidentiële bestuur van Trump, maar zo interpreteren USDA-wetenschappers het wel. Zij zien het als een boodschap dat er veel gaat veranderen binnen het ministerie.

Er is ook verwarring na de berichtgeving. Zo liet een woordvoerder weten dat publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en op conferenties wél zijn toegestaan, maar dat media interviews eerst door Washington moeten worden goedgekeurd. Het besluit komt onverwacht, omdat de agrarische publicaties van het USDA meestal geen zware politieke lading hebben. Toch wordt nieuws over gewasbeschermingsmiddelen en GMO wel als zeer gevoelig beschouwd.

Wetenschappers vrezen voor onderzoek naar klimaatverandering

Critici vrezen vooral voor USDA-onderzoek op het gebied van klimaatverandering. Onder Obama werd veel onderzoeksgeld besteed aan het reduceren van methaanuitstoot door koeien. Met Sonny Perdue als agrarische secretaris denken zij dat onderzoek naar klimaatverandering geen prioriteit meer heeft. In het verleden heeft Perdue zich sceptisch opgesteld voor wat betreft klimaatverandering.

Het USDA is niet de enige die een berichtverbod heeft ontvangen. Zo werd maandag bekend dat de Trump-regering ook de US Environmental Protection Agency (EPA) en de National Park Service het zwijgen heeft opgelegd. Rond beide overheidslichamen is het sinds de inauguratie stil.

Alleen medewerkers van de USDA-onderzoekstak ARS hebben een mail gekregen. Ook op het algemene Twitteraccount van het USDA is het stil sinds de inauguratie echter, cijfers over bijvoorbeeld slachtingen en export worden nog wel gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
nn 25 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873144/Trump-stopt-berichtgeving-landbouwministerie-USDA]Trump stopt berichtgeving landbouwministerie USDA[/url]
een dictator accepteert alleen zijn eigen waarheid.
Bertus Buizer 25 Januari 2017
De EU zou als reactie hierop reclame van Amerikaanse bedrijven in Europa kunnen verbieden. Macro-econoom Mathijs Bouman gaf gisteren in Het Financieele Dagblad een paar tips hoe met Trump om te gaan: "Oog in oog met Trump". Hij schrijft: "Oog om oog, tand om tand blijkt de beste strategie om de samenwerking langdurig af te dwingen. Daar hoort overigens ook gulle vergevingsgezindheid bij: zodra de onderkruiper weer netjes samenwerkt, worden zijn zonden vergeven."
jan 25 Januari 2017
Mooie afleiding, die US.
Wat houdt de EU zoal onder de pet? "Ineens" was daar TTIP. Als daar door activisten* geen aandacht op was gericht waren de heren stiekum een stuk verder met dat project. En toen was daar Trump ... lastig?

Laat de onderzoeksjournalisten, in het belang van de europeanen en de nooit volprezen 'democratie', hun pijlen eens op Brussel gaan richten.
Ik vermoed zo dat de openheid verkleint naarmate de journalistiek een dieper kijkje in de EU keuken gaat nemen.

Heeft de media recentelijk nog iets van Paul van Buitenen vernomen? murw of monddood gemaakt?
* zeker niet LTO
kees 25 Januari 2017
laat hem zijn werk doen ,en niet huilen voor je geslagen bent over een jaar praten we verder .dank je
Miriam 26 Januari 2017
Vrije toegang tot informatie ligt aan de basis van een democratie. Ik wil hem graag zijn werk laten doen. Ik ben Amerikaanse en sta open voor het idee dat sommige van zijn ideeën zouden goed kunnen zijn voor de VS. Maar alle Amerikanen hebben de recht en verplichting om te weten wat hun overheid het doen is, in hun naam en met hun geld. Geen informatie = geen democratie.
alweer over 26 Januari 2017
On Tuesday evening a top USDA official told scientists the order “is hereby rescinded.”

https://www.buzzfeed.com/dinograndoni/trump-agriculture-department?utm_term=.ftjbN466V#.clXdQGEEO
jan 27 Januari 2017
@Miriam zeker hebben Amerikanen recht op informatie. Daarvoor zijn de senaat en congress. Dat is wat anders als het verplicht te woord moeten staan van een, in dit geval, superhijgerige media. Wie of wat verplicht autoriteiten de media te word te staan? Media die er schijnbaar alles mee mogen doen wat in hun "onafhankelijke" straatje past zonder daarover verantwoording te hoeven afleggen, tenzij puur gelogen, maar halve waarheid en eenzijdige informatie zijn eveneens leugen.
Er is de media, t.k.v. parlementaire invloed (misschien door luiheid, gebrek aan middelen of slimheid), ook in NL veel te veel invloed gegeven. De 'algemeen aanvaarde' NL. politiek lijkt zelfs naar de mediapijpen te dansen (zie ons laatste succes).
De meeste media in NL zijn zeer liberaal en links. Linkse en liberale mensen zullen met een overeenkomstig leider niet zoveel bonje hebben en zelfs vriendjes worden (met Obama).
En nu is het tij gekeerd door het Amerikaanse volk en hebben andere mensen het voor het zeggen. Dus schreeuwen de media van het hoogste dak schande.
Met welk recht, namens wie en verdient het gehoor?
Voor zover mij bekend hebben burgers, anders dan aandeelhouders, geen invloed op de aanstelling van mediamensen en die kant moet het ook niet op.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden