Kosten en baten tonen

Aardappelprijs is eerlijk, die van melk is dat niet

17 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Betalen consumenten teveel of te weinig voor hun voedsel? De WUR en het bedrijf True Price hebben een model ontwikkeld om dit te kunnen berekenen. Zo wordt onder ander gelet op milieu- en gezondheidskosten, maar ook op het inkomen van de boer. Aardappelen scoren goed, melk niet altijd.

De maatschappelijke effecten van de voedselproductie zijn meestal niet zichtbaar. Onder andere milieu- en gezondheidskosten. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken hebben Wageningen Economic Research (voorheen het LEI) en het bedrijf True Price de maatschappelijke kosten en baten van voedsel berekend. Hun bevindingen zijn 12 januari gepresenteerd.

In totaal onderscheidt het rekenmodel 37 impactcategorieën voor voedsel, verdeeld over zes kapitalen. Bij het financieel, geproduceerd en intellectueel kapitaal vind je vooral baten van de voedselproductie; werkgelegenheid, bijdrage aan de economie en kennisproductie. Bij natuurlijk kapitaal komen voornamelijk negatieve milieueffecten aan bod en bij het sociale kapitaal zaken als dierwelzijn. Bij het menselijk kapitaal gaat het om gezondheidsvoor- en nadelen. Onderzoekers kunnen zo de gemiddelde kosten en baten van voedsel bepalen, inzoomen op specifieke producten en scores van producten afzetten tegen het gemiddelde.

De aardappel levert bij aan de economie, is gezond en de milieu-impact is klein

Om te beginnen vergeleek WUR-onderzoeker Willy Baltussen de uitkomsten van aardappelen, sperziebonen, melk en gehakt. De plus- en minpunten van aardappelen en sperziebonen komen aardig overeen. Beide kennen een gemiddelde bijdrage aan de economie, hebben weinig invloed op het milieu en zijn gezond.


Melk scoort vooral slecht op milieu; op het gebied van water, lucht en klimaat. Ook sociaal scoort het minder goed vanwege onderbetaling aan boeren door lage prijzen. De gezondheidseffecten van melk zijn zowel positief als negatief. Rundergehakt scoort vergelijkbaar aan melk.

Het model wil de overheid en voedingsbedrijven inzicht geven in de plus- en minpunten van voedingsmiddelen. Hopelijk om de goede punten te vergroten en minpunten te verkleinen. Zo toont het model, volgens True Price-directeur Adrian de Groot Ruiz, dat Nederlandse melkvee- en varkenshouders worden onderbetaald voor hun producten. Of we daar nu een model voor nodig hebben is de vraag...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
L.A. Vermue 18 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10873039/Aardappelprijs-is-eerlijk,-die-van-melk-is-dat-niet]Aardappelprijs is eerlijk, die van melk is dat niet[/url]
Dit onderzoek hadden ze drie jaar geleden moeten doen toen
de melkprijs hoog was en de aardappelprijs 4 cent.
Het zijn toch weer die koeie boeren waar we zonde van moeten maken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden