In minder dan tien jaar tijd komt de prijs van zonne-energie onder die van 'kolen-energie' uit. Dat is althans de verwachting voor sommige continenten. Doordat de technologie in rap tempo evolueert dalen de kosten terwijl de capaciteit stijgt.
Veel verschillende landen wereldwijd hebben in 2016 records verbroken voor wat betreft het kostenniveau van zonne-energie. Kosten van 3 dollarcent per kilowattuur zijn minder dan de helft van wat energie uit kolen kost. In 2017 nemen de kosten naar verwachting verder af door nieuwe energie veilingen en tenders. Europese bedrijven verspreiden zich over de wereld nu subsidieschema’s op het continent afnemen.
De kosten van zonne-energie zijn met 62 procent gedaald sinds 2009. Ieder onderdeel van de sector heeft zijn kosten verlaagd. Het gevolg is lagere risico premies bij bankleningen en een hogere productiecapaciteit, die in 2016 tot een record kwam. Bloomberg New Energy Finance verwacht daarom dat wereldwijd in 2025 de prijs van zonne-energie onder die van kolen komt. Iedere keer dat je de capaciteit verdubbelt daalt de prijs met 20 procent.
Wat helpt is de verbetering van de technologie achter zonne-energie. Zo zijn zonnecellen sterk in kwaliteit verbeterd door nieuwe productietechnologie. Zonnestralen worden daardoor efficiënter in energie omgezet. De innovatie-gedreven solar sector heeft bovendien een dikke plus bovenop de traditionele fossiele energie sector. Jenny Chase, hoofd analyse bij New Finance Energy, verwacht dat een 1 megawatt-installatie in 2025 73 dollarcent per watt kost. Dat is nu nog 1,14 dollar. Een daling van 36 procent. De International Renewable Energy Agency verwacht een prijsdaling van 43 tot 65 procent voor zonne-energie kosten in 2025. Dat houdt een daling van 84 procent in sinds 2009.
Hoe snel en met hoe veel de prijs van zonne-energie afneemt verschilt per land. Landen in Europa betalen een 'carbon tax' over de kolen die ze importeren, waardoor zonne-energie veel sneller concurrerend is. De verwachting is dat dit al in 2020 of eerder gebeurt. Landen met enorme kolenreserves, als Canada en India, kennen een veel hogere kostprijs voor zonne-energie. Voor China, de grootste zonne-energie markt ter wereld, komen de kosten naar verwachting pas in 2030 onder het prijsniveau van kolen. Het land heeft inmiddels meer hectares zonnepanelen dan Duitsland. Vooral de verdeling van zonnestroom in het land, tussen regio’s met veel en weinig zon, is een probleem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872890/Zonnige-toekomst-voor-zonne-energie-op-komst]Zonnige toekomst voor zonne-energie op komst[/url]