In Engeland

KWS test herbiciden-resistente bietenrassen

16 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

In 2014 kwam SesVanDerHave in het nieuws met hun onderzoek naar een herbicidenresistentie suikerbiet. Ook KWS werkt hard aan zo’n ras. Zij zijn nu zover dat in het Verenigd Koninkrijk dit jaar twee rassen zullen worden uitgeprobeerd, schrijft Farmers Weekly.

Twee resistente rassen gaat KWS dit jaar in Engeland telen. Het gaat vooralsnog enkel om proefvelden. Vanaf seizoen 2019 moeten de Britse bietentelers kunnen profiteren op commerciële schaal. SesvanderHave gaf eerder aan in 2018 commercieel op de markt te komen met hun resistente biet.

De resistentie is er via een natuurlijke wijze ingekruist

Voor de resistentieopbouw wordt niet van genetische modificatie gebruik gemaakt. De resistentie is in het ras gekruist via het natuurlijke selectieproces. Ook gaat het niet om een mutant gen, benadrukt KWS. De bietenrassen beschikken over een resistentie tegen ALS-remmers. Dat staat voor Aceto Lactaat Synthase. In Nederland zijn er twee ALS-remmers toegelaten: sulfonylureas en triazolypyrimides of sulfonamides. Deze stoffen worden onder andere in Safari, Stomp, Isoproturon en Atlantis gebruikt.

KWS ontwikkelde de resistente rassen samen met middelenproducent Bayer. Zij brengen tegelijkertijd een nieuwe herbicide op de markt die Conviso Smart heet. Dit middel maakt gebruikt van ALS-remmers en werkt tegen zowel breedbladige onkruiden als grassen. Ook de resistente biet heet Conviso. Net als bij Roundup-Ready rassen wordt het gebruik van een middel aan een speciaal ras gekoppeld.

‘Het gebruik van de resistente rassen en Coviso herbicide zorgt ervoor dat er minder hoeft te worden gespoten en dat je flexibeler bent in je timing’, laat Edward Hagues van Bayer weten tegen FWi. ‘Het middel wordt momenteel door de Britse toelatingscommissie beoordeeld omdat de toepassing voor alle gewassen nieuw is in het VK.’

In het Verenigd Koninkrijk wordt ook het koolzaadras Clearfield geteeld. Dit ras is niet resistent maar wel tolerant tegen de herbicide Cleranda met de werkzame stoffen metazachlor en imazamox.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden