Met ALS-remmers

Herbicidenresistentie in suikerbieten zonder GMO

26 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

SESVanDerHave, veredelaar van suikerbieten, heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt in de suikerbietensector door een ALS-remmende herbicide-tolerante suikerbiet te ontwikkelen. Hiervoor werd niet gebruik gemaakt van genetische modificatie maar via het proces van natuurlijke selectie. Dit houdt in dat dit type suikerbiet kan worden bespoten met ALS-remmers, zonder dat het hier zelf een nadelig effect van ondervindt.

ALS staat voor AcetoLactaatSynthase. Er zijn in Nederland twee type ALS-remmers: sulfonylureas en triazolypyrimides of sulfonamides. Deze werkzame stoffen zorgen ervoor dat de aanmaak van aminozuren in de plant wordt stopgezet waardoor de plant zijn voorraad opmaakt en afsterft. Beide stoffen worden veelal in één product gebruikt zodat het een brede werking heeft. Kenmerkend is dat een zeer lage dosering volstaat. ALS-remmers zijn onder andere Safari, Stomp, Isoproturon en Atlantis.

In samenwerking met middelenfabrikant Bayer heeft SESVanDerHave in huis een ras ontwikkeld dat van nature bestand is tegen dit type herbicide. Volgens de veredelaar biedt het telers een nieuwe mogelijkheid binnen de onkruidbestrijding, waardoor onder andere ook na 2017 – wanneer het quotum eraf gaat – suikerbieten beter kunnen concurreren met andere gewassen. Het bedrijf hoopt dan ook in 2018 de eerste rassen te kunnen verkopen. Vanaf volgend jaar zullen de eerste proeven worden aangelegd. Die zullen echter niet noodzakelijk in Nederland te vinden zijn.

SESVanDerHave benadrukt dat deze revolutie binnen de bietenteelt niet tot stand is gekomen via genetische modificatie. ‘We screenen de suikerbietencellen en identificeren zo de planten die kenmerken vertonen van ALS-resistentie’, zegt projectleider Marc Lefèbvre. Na een analyse wordt dit veredeld in het nieuwste genetische materiaal. Het gevolg is dat een lagere dosering en minder toepassingen zijn vereist voor een goede onkruidbestrijding ten opzichte van de huidige techniek.

SESVanDerHave en Bayer startte al in 2009 met het project. Voor het echter zover is dat de praktijk er zijn voordeel uit kan trekken zijn we dus bijna tien jaar verder. Op laboratoriumschaal heeft het zijn waarde reeds bewezen. Omdat de rassen moeten worden aangemeld en officieel getest is de periode tot commercialisatie vrij lang.

Bayer gebruikt specifieke werkzame stoffen voor ALS-remmers binnen deze teelt. Het gaat hier om een combinatie van Foramsulfuron & Thiencarbazone-methyl die nog gecommercialiseerd gaat worden. Deze formule heeft momenteel nog geen toelating. Het gebruik van meerdere lage doseringen ALS-remmende herbicide heeft als groot nadeel een gevoeligheid op resistentie. Denk hierbij aan resistende duist in de graanteelt. Ook bij deze speciale suikerbieten zal dat een belangrijk punt van aandacht blijven. Een afwisseling van middelen met verschillende werkingsmechanismen is hiervoor vereist.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 25 Juni 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10852897/Onkruidresistentie-in-suikerbieten-zonder-GMO]Onkruidresistentie in suikerbieten zonder GMO[/url]
Gaat bayer nu de kostprijs van onze bietenteelt bepalen?! Dacht het niet. Deze manier van monopoly uitoefenen werkt resistentieproblemen in de hand net als die we al hebben met de triazineresistenties. Ja toevallig sencor en goltix,allebei ook van?! En dan ook nog teeltadviseurs laten roepen dat die middelen toegepast moet worden voor een betere werking op resistente meldes.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden