Zo soepel als het rooien van peen gaat, zo stroef loopt het in de handel. De vraag naar peen vanuit Oost-Europa is beperkt en dat maakt dat spoelers gewoonweg niet zo veel peen nodig hebben om direct te verwerken. Wat er gekocht wordt, is dan ook voor het grootste deel bestemd voor in de koeling.
Het loopt een beetje door elkaar op de peenmarkt. Sommige telers zoeken nog een nieuwe eigenaar voor mooie peen die zo in de bewaring kan, andere zijn klaar met de oogst en houden wat over dat niet meer in de koeling past en er is aanbod van mindere peen die zo snel mogelijk weg moet. Het lijkt wel of we een maand voorlopen wat dat betreft.
Gunfactor
Aan de vraagkant lopen we alleen geen maand voor. Sommige spoelers doen wat Afrika, maar dat maakt qua volumes niet het verschil. In Oost-Europa kun je peen afzetten als de prijs past. Daar wringt de schoen. Tussen wat telers vragen en wat er in de baal wordt gemaakt, zit voor spoelers te weinig marge. Sommige verwerkers worden daar niet warm of koud van en denken: De vraag komt eind november vanzelf wel. Andere spoelers willen kosten wat het kost blijven draaien of er wat verdiend wordt of niet. "Ze stoten elkaar het brood uit de mond", volgens een spoeler.
De DCA Notering voor b- en c-peen blijft deze week gelijk op €14 tot €15 per 100 kilo. Dat betreft de goede peen die gekocht wordt om in de koeling te zetten. Moet de peen direct gespoeld worden omdat die niet de koeling in kan, dan ligt de prijs snel een paar euro lager. Mankeert er echt wat aan de peen dan valt het helemaal niet mee een koper te vinden.
Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.