Shutterstock

Analyse Uien

Goede vraag doet het gemoed in uiensector goed

Vrijdag 17:15 uur - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar uien was deze week ronduit goed. Dan merk je dat een paar boten voor Afrika het gemoed goed doen. Bij een gezonde vraag naar uien zou je verwachten dat de markt daar op reageert. Dat gebeurt, maar voor de helft, zou je kunnen stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Drukte alom in de uienwereld. Verschillende sorteerders hebben lange dagen gemaakt om alle orders rond te zetten deze week. Het is altijd lastig inschatten hoeveel er deze week is geëxporteerd, mede omdat sommige fyto's misschien al een week eerder zijn gemaakt, maar het zou verschillende insiders niet verbazen als week 43 de eerste '40.000 ton plus'-week van dit seizoen wordt.

De drukte bij de verpakkers is ook enigszins merkbaar op de teler. Aanbod van uien die weg moeten omdat er bijvoorbeeld aardappelen in de schuur moeten, is een heel eind opgedroogd. We zitten een beetje in een overgangsfase. Een teler die een bod heeft gehad van bijvoorbeeld €10 af land loopt niet warm voor €12 uit de schuur. Je moet je best doen om uien in handen te krijgen zeggen verschillende sorteerders.

Prijskwestie
Duurdere uien inkopen is voor een sorteerder geen probleem als je die hogere prijs maar door kan rekenen naar je klanten. Daar stokt het een beetje. Een halve of een hele cent lukt met een beetje pijn en moeit nog wel. Geleidelijk eens wat stappen maken naar een niveau van bijvoorbeeld gemiddelde een kwartje in de baal wil maar niet lukken. En dat terwijl dat gezien de vraag wel zou moeten kunnen volgens enkele insiders.

In verhouding grotere volumes tegen scherpe prijzen op de teler vastleggen lukt dit seizoen niet zo best. Werkvoorraden zijn en blijven daardoor een de kleine kant, waardoor als er door goede vraag een koopronde gedaan wordt telers gelijk vaster in het zadel komen. Als het een week later wat rustiger is, reageert de telersprijs daar niet of nauwelijks op. Aan de andere kant leeft onder telers toch ook wel het gevoel dat de bomen dit seizoen niet tot aan de hemel reiken. Als een teler met een Afrika-partij een reëel bod krijgt, wordt ook vrij makkelijk geluk gegeven.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet een klein stapje omhoog deze week. Vooral omdat sorteerders goed in het werk zaten deze week werd er wat meer gevraagd. Nu een order mislopen was geen probleem. Of dat idee volgende week standhoudt als er geen boten liggen, moeten we nog zien.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden