Agrifoto

Analyse Uien

Uien zijn veilig binnen en iedereen leunt achterover

Vrijdag 16:40 uur - Jurphaas Lugtenburg

Dat de uienmarkt wat zoekende is rond deze tijd is wel gebruikelijk. De afland-uien zijn zo goed als weg, er moet wat uit de tijdelijke bewaring en exporteurs zijn druk doende met Afrika. Meestal is er wel reuring op de uienmarkt. Nu rommelt het maar een beetje door en lijkt niemand echt stelling te willen nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is alles bij elkaar zowaar stabiel in de uien, wat voor akkerbouwers doorgaans toch de meest volatiele markt is. Telers geven geleidelijk wat aanbod en verpakkers kunnen zonder al te veel moeite de dagen vullen. Er is al een paar weken een broos evenwicht en zowel telers als verpakkers voelen niet de behoefte hard een de boom te schudden. Waar sommige exporteurs wel wat bezorgd over zijn, is de vraag vanuit Afrika. Voor het mooie zou er meer die kant op moeten.

Senegalees enigma 
Slecht weer is niet alleen voorbehouden aan Nederland. Senegal had de afgelopen dagen te maken met noodweer. Het Senegalese agentschap voor de Burgerluchtvaart en Meteorologie (ANACIM) gaf voor 9 en 10 oktober zelfs een weerswaarschuwing voor het hele land af vanwege buien met plaatselijk zware regens. Voor uientelers bepaald geen ideale omstandigheden om de uien te zaaien die straks in februari, maart en april geoogst moeten worden. De wens is misschien de vader van de gedachte, maar dat zou kunnen betekenen dat Senegal de grens langer openhoudt voor uien. De procedures rondom het openen en sluiten van de grens zijn niet altijd even goed te volgen om het voorzichtig te zeggen en het zijn aannames zonder garanties die gedaan worden, zo waarschuwen enkele insiders.

De DCA-notering baalprijs uien blijft redelijk stabiel deze week. Grotere maten zijn over het algemeen lastiger te krijgen. Wanneer er 50-70 gedraaid wordt, komt er nauwelijks grof uit een partij rollen en is er wel een relatief groot aandeel drielingen. 45-65 voor de middels zou beter passen, maar daar willen dan weer niet alle klanten in mee, wat zich vertaald in de prijs.  

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden