Records worden niet gebroken, maar het blijft lekker doorlopen op de uienmarkt. Telers en verwerkers zitten alleen niet helemaal op een lijn in ze de uienmarkt beleven. Boeren krijgen voorzichtig aan meer vertrouwen terwijl onder verpakkers en handelaren stemming wat gematigder is.
Een grote bulk afland-uien die ineens op de markt komt, is tot nu toe uitgebleven. Er zijn volgens verschillende insiders relatief veel uien de tijdelijke bewaring in gereden. Of het komt door een tekort aan vrachtwagens of omdat telers verwachten dat er meer in het vat zit, is moeilijk te zeggen. De vraag die nu voor de korte termijn boven de markt hangt is: wanneer moeten die uien weg?
Normaal gesproken wordt half oktober aangehouden, als er aardappelen in de schuur moeten waar nu de uien liggen. Voor uien die al een nieuw baasje hebben zullen telers daar wel aan vasthouden. Na een late pootdatum zal de aardappeloogst niet vroeg zijn. Dat aardappelen toch nog niet gerooid zijn, zou het verleidelijk kunnen maken om de uien -natuurlijk tegen bewaarvergoeding - een paar weken langer op te slaan. Voor de uien die nog niet verkocht zijn, lijken telers ook iets minder haast te hebben met het vinden van een afnemer. Niet dat telersprijzen nu ineens een sprong maken, maar je merkt wel dat boeren wat vaster in het zadel zitten vergeleken met een maand terug.
Aan de bak
In de export is de eerste 30.000 ton week gemaakt. Exporteurs en sorteerders lopen alleen niet over van enthousiasme. Iedereen heeft goed werk, maar alle zeilen bijzetten en bijvoorbeeld met twee ploegen draaien om alle orders rond gezet te krijgen, is er niet bij. Gezien de areaaluitbreiding moet er ook bij een gemiddelde opbrengst nog een flinke bult uien weg. Een paar weken van 35.000 of 40.000 ton zouden wat dat betreft welkom zijn.
Of een verwerkingscapaciteit van 40.000 nog steeds haalbaar is wordt door sommige betwijfelt. Een redelijk grote speler die normaal vrij veel doet aan het begin van het seizoen ligt stil. Misschien nog wel moeilijker is het om het met personeel rond te krijgen. Veel sorteerders hebben geïnvesteerd in optische sorteerders, maar handmatig lezen blijft nodig. Ook voor de aan- en afvoer zijn mensen nodig. Of het nu iemand voor aan de band is of een heftruckchauffeur, het is lastig iemand te vinden, zo klagen verschillende sorteerders.
De DCA-notering baalprijs uien blijft redelijk stabiel. In plaats van een stijging waar vorige week nog wel een beetje op werd gerekend, blijft de baalprijs grotendeels gelijk. Grote maten blijven schaars en goed aan de prijs. De fijnere en dan vooral de drielingen staan iets onder druk.
Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.