Eigen foto

Analyse Uien

Uiensorteerders spelen wel heel kort op de bal

20 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De uienmarkt heeft wel wat weg van het weer deze maand. Van heerlijk nazomerweer kan het zomaar herfstig worden en omgekeerd. Om deze metafoor door te trekken. Op de uienmarkt schijnt nu net als buiten het zonnetje. Kleine werkvoorraden bij verpakkers versterken de volatiliteit en de toch al nerveuze uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het kan verkeren. Van een race naar de bodem begin deze maand wordt er in de uienhandel voor de tweede week op rij voorzichtig omhoog gekeken. De vraag naar Nederlandse uien vanuit het buitenland is relatief goed en met de huidige baalprijzen kunnen we op bijna alle markten terecht. En zo geven verschillende exporteurs aan er zit ruimte naar boven. Voor bijvoorbeeld Zuid-Europa of Azië kun je nu al een mooi plusje maken mits je goede blanke uien kan leveren.

De exportcijfers die deze week uitkwamen onderschrijven de goede vraag niet helemaal. Op de export over week 35 kwam vandaag een correctie. Groot-Brittannië importeerde geen 4.947 ton maar 2.695 ton, zo blijkt uit de correctie die KCB/GroentenFruit Huis vandaag stuurde. De weekexport komt daarmee uit op 23.509 ton. Dat valt toch wat tegen.

Kleine voorraad
Dat de handel op de boer toch een voorzichtig plusje laat zien, heeft voor een groot deel te maken met de kleine werkvoorraden die sorteerders aanhouden. Vorig jaar was het zo snel mogelijk opschrijven, want morgen kunnen ze weleens duurder zijn. Nu zitten kopers meer op de lijn 'rustig aan, er zijn genoeg uien en als ik ze nodig heb koop ik ze wel'. Als je dan zoals in het zuidwesten het geval was bijna twee weken niet kan rooien en laden - eerst omdat de grond te hard was vanwege droogte en later regen lokaal ruim boven de 50 millimeter uitkwam - moeten er in alle haast uien gezocht worden die snel verwerkt kunnen worden. Al zijn het maar een paar sorteerders die de boer op moeten, kan de stemming omslaan.

Nu er deze dagen bijna overal geladen kan worden, is het transport de flessenhals. Telers die verder bij de afnemer vandaan zitten zijn daarbij in het nadeel. De goede dagen voorbij laten gaan met de regen die voor volgende week wordt voorspeld, is ook niet de beste optie. Van tijdelijk in de aardappelbewaring tot in de haast opgetuigde noodcelletjes, alles komt voorbij om de uien maar netjes en droog binnen te krijgen. Dat zou later nog voor een prop kunnen zorgen als bijvoorbeeld de aardappelen naar binnen moeten. Andersom geredeneerd: sorteerders kunnen de werkvoorraad niet echt aanvullen en door de uien voor de (zeer) korte bewaring binnen te rijden, spreid je het aanbod.

De DCA-notering baalprijs uien laat ook deze week een plusje zien. Drielingen zitten gemiddeld nog onder de €20. Grove uien zijn er minder dit seizoen en dat is ook goed in de baalprijzen terug te zien. De bovenkant voor goede supers is de €25 gepasseerd deze week.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden