Agrifoto

Analyse Uien

Dynamiek in uien is anders dan we gewend zijn

Zaterdag 00:52 uur - Jurphaas Lugtenburg - 40 reacties

De stemming op de uienmarkt werd vorige week al wat positiever en dat zet deze week door. De plantuien die er nog waren kunnen voor een heel groot deel mee op een boot voor Afrika. Door de regen van de laatste dagen is het met de af land uien ook even rustig. Toch klinken er van verschillende kanten wel waarschuwende woorden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel bestemmingen hebben belangstelling voor Nederlandse uien. Qua prijs kunnen we volgens exporteurs op dit niveau praktisch overal terecht. De grote verscheidenheid aan afnemers brengt een bijzondere dynamiek met zich mee. Meestal is West-Afrika dominant in deze periode en is het vooral bulkwerk. Zit er een klant tussen met specifieke wensen, dan wordt daar wat voor apart gehouden.

Nu lijkt het haast wel of het specialere werk de overhand heeft en de bulk meer bijzaak is. Om een paar voorbeelden te noemen: Maleisië waar je er zeker van moet zijn dat de uien goed blijven als ze lang onderweg zijn, Italiaanse kopers die grove blanke uien willen of Israël, waar je met de grovere maten rood terecht kan. Uien zijn er op zich voldoende, maar een partij vinden die past bij de klant die zich meldt, is nog een hele kunst.

Passen en meten
Het weer werkt wat dat betreft deze week ook niet helemaal mee. Waar met potlood op de planning stond om te laden, kon dat door de regen worden uitgegumd. Sommige moesten nog plantuien binnen krijgen deze week, maar konden daar door de regen niet aankomen of kregen de werkvoorraad niet zodanig aangevuld als gepland. Van een tekort aan uien is zeker geen sprake, maar het is voor sommige sorteerders behoorlijk schuiven om de gewenste maten en kwaliteiten uien bij de klanten te krijgen.

Telers met uien in de tijdelijke bewaring hebben daar tot op zekere hoogte van kunnen profiteren. Als de uien al iets langer binnen liggen en goed droog, zijn sorteerders bereid een leuk plusje te betalen. Het gaat niet over wereldprijzen, maar tussen €8 af land of €12 droog uit de (tijdelijke) bewaring zit wel een gat. In- en uitschuren wordt dan in elk geval betaald.

De grote golf moet nog komen
Door de uitbreiding van het uienareaal dit seizoen heerst er geen echt hosanna stemming. In bepaalde regio's ligt al een groot deel van de uien veilig binnen. In andere gebieden moet nog veel gebeuren. De grote bulk aan af land uien moet nog komen. Als het weerbericht klopt, kan het daar volgende week wel eens uitstekend weer voor zijn. Zonnetje, niet te gek warm en een matige wind uit het oosten, beter uienweer kun je je haast niet wensen. Voor de prijs af land is zo een golf aan uien doorgaans minder gunstig.

De DCA-notering baalprijs uien zet deze week een voorzichtig stapje omhoog. Drielingen zitten gemiddeld nog onder de €20, maar de andere maten zitten er inmiddels op of boven. De laatste plantuien zijn taaiere handel. Gemiddeld over alle maten komen die uit op €15 tot €16.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden