Shutterstock

Nieuws Uien

Poolse uienmarkt voelt de druk van onze export

Donderdag 11:30 uur - Niels van der Boom

De oogst van zaaiuien in Polen is in volle gang, wanneer de weersomstandigheden het toelaten. Ondanks een tegenvallende uienoogst reageert de markt hier niet noemenswaardig op. Dat heeft alles te maken met de import van Nederlandse uien, die ruimschoots worden aangeboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uienareaal is dit jaar toegenomen in Polen, net als in veel andere Europese landen. Een kleinere oogst en hoge marktprijzen bewogen telers daartoe. Volgens overheidsdata zijn dit jaar 25.100 hectare uien gezaaid en geplant. Dat is een stijging van 3.650 hectare, ofwel 17%. In 2022 bedroeg het uienareaal nog 20.000 hectare.

Over de juistheid van deze cijfers wordt nog wel getwist. Insiders denken dat het definitieve areaal mogelijk toch iets kleiner is uitgepakt dan eerder werd gedacht. Duidelijk is wel dat relatief veel winteruien zijn gezaaid en geplant.

Kwaliteit
Na een vroege en vlotte start met hoge temperaturen, waardoor de uien zich goed konden ontwikkelen, volgde een grillig groeiseizoen. Dat heeft de uiengewassen weinig goed gedaan. Aanhoudende droogte, afgewisseld met stevige neerslag, zorgde ervoor dat de opbrengsten en kwaliteit dit seizoen erg wisselend zijn.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de uienmarkt een opwaarts sentiment kreeg toen de oogst begon. Vanaf half augustus is deze beweging wel wat getemperd. Dat heeft volgens insiders vooral te maken met de import van uien vanuit Nederland. Daarbij gaat het deels om industrie-uien, die in Polen worden verwerkt, maar ook big bags met hoge kwaliteit product hebben hun weg naar het land gevonden.

Nederlandse export
De meeste uien die naar Polen gaan vanuit Nederland worden niet in de KCB-cijfers opgenomen. Tot en met week 34 staat de exportteler nu op 604 ton, tegenover 210 ton een jaar eerder. De laatste weken is het weekvolume iets toegenomen, tot 166 ton, maar dat schommelt wel een beetje.

Voor Poolse gesorteerde en opgezakte uien wordt momenteel tussen de €23 en €30 per 100 kilo betaald. Dat is 14% minder dan het meerjarig gemiddelde en 36% minder dan de prijs van een jaar geleden. Door kwaliteitsproblemen en import van goedkope uien blijft de markt waarschijnlijk de komende periode rond dit niveau hangen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden