Agrifoto

Analyse Uien

Boot voor Afrika brengt leven in de brouwerij

6 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De export van uien loopt voor deze fase van het seizoen helemaal niet verkeerd. Volumes zijn goed en Nederland heeft voet aan de grond in veel bestemmingen. Toch zijn kopers maar zuinigjes. De dalende trend die vrij snel na de start van het seizoen is ingezet, maakt verpakkers voorzichtig. Daar lijkt nu wel wat in te gaan schuiven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Regen en nattigheid kenmerkte een groot deel van het groeiseizoen. Afgelopen dagen is er verspreid over Nederland lokaal weer regen van betekenis gevallen. Aan het Zuidwesten zijn de buien voorbij getrokken. Voor uien die al in het zwad lagen ideale omstandigheden om te laden. Om te kunnen rooien was het op verschillende plekken echter al weer te droog. Voor volgende week zit er voor heel Nederland neerslag in de weersvoorspellingen. De hoeveelheden die bijvoorbeeld Buienradar opgeeft zijn misschien niet spectaculair, maar als de verwachting uitkomt, krijgen we elke dag wat. Ook geen ideale omstandigheden voor de oogst.

Volgende week komt er als alles volgens planning verloopt een boot voor Senegal. Een natte periode en extra vraag door een boot die geladen moet worden zorgt in elk geval voor wat reuring. Zeker de grotere zelf exporterende sorteerders hebben voldoende uien voorhanden en maken zich daar niet dik over. Sommige sorteerders zijn echter voorzichtig geweest in de dalende markt en die maken zich iets meer zorgen. Een week niet kunnen laden is geen probleem, maar het moet voor sommigen niet veel langer duren, volgens een insider. Voor telers die (een restant) plantuien binnen hebben gereden, biedt dat perspectief.

Groter areaal
Over het geheel genomen zijn er overigens ruim voldoende uien voor de aflandperiode. Na een paar financieel goede jaren is het areaal uitgebreid en niet voor al die uien is opslag. Laten we daarbij vooral ook niet vergeten wat er niet ver over de grens in Duitsland staat. Dat sorteerders voorzichtig zijn om te kopen deze weken, is dan ook niet vreemd.

De DCA-notering Baalprijs Uien begint te stabiliseren. Onderkant plantuien zit op €15 en dat stijgt door naar €22 voor de grove maten zaaiuien. Plantuien blijft vooralsnog een beetje een vechtmarkt, maar de zaaiuien hebben de voorlopige bodem wel gevonden. Voor veel minder dan €19 à €20 zijn geen gesorteerde zaaiuien te krijgen.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden