Agrifoto

Analyse uien

Bodem baalprijs nog niet bereikt, interesse neemt toe

23 Augustus 2024 - Jesse Torringa

De donkere wolken trekken nog niet weg op de uienmarkt. De baalprijzen blijven onder druk staan en doen deze week opnieuw een stap terug. Wel begint de export vorm te krijgen en genieten exporteurs en sorteerders veel interesse. Zij willen snel overgaan van de plantuien naar de zaaiuien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De plantuienoogst vordert en het aanbod neemt niet af. Daar komt ook nog eens bij dat de zaaiuienoogst van start is gegaan. Sorteerders en exporteurs willen zo snel mogelijk over naar de zaaiuien, vanwege de betere kwaliteit. Daardoor kunnen ook zaken worden gedaan voor de verdere bestemmingen. Daarentegen is de tijd van plantuien nog lang niet voorbij, waardoor de markten elkaar voor de voeten lopen.

Plantuienmarkt zakt verder weg
Er zwerven nog heel wat plantuien rond in de markt, zowel partijen die een baas hebben als nog een koper moeten vinden. Dat laatste valt nog niet altijd mee. Zeker de partijen die een langere afstand moeten overbruggen tot de sorteerder of maar een gemiddelde tot fijnere sortering hebben. De beurs in Goes noteerde dinsdag €10 tot €12 per 100 kilo voor plantuien af land, maar de realiteit vandaag de dag is dat deze bedragen op dit moment niet meer worden verdiend. Een grove, goede partij plantuien voor direct laden kan nog eens rond de €10 worden afgerekend, maar prijzen van €6 en €8 zijn reëler volgens verschillende telers en handelaren. De plantuienmarkt zakt daarmee verder weg. 

Het blijft een kwestie van vraag en aanbod en net die verhouding is in de gele uienmarkt behoorlijk uit balans. De afzet is op het moment zo slecht nog niet en sorteerders en exporteurs draaiden bijvoorbeeld deze week al op een aardig tempo. Zeker als je meerekent dat Senegal tot op heden nog maar beperkt interesse toont. De verwachting is overigens dat de Senegalese grenzen in de tweede week van september opengaan voor Nederlandse uien. De orders voor volgende week nemen ook toe volgens sorteerders, maar het aanbod van plantuien is simpelweg te groot. Daar komt bij dat de zaaiuien zich aanbieden.

Baalprijs weer stap terug
De baalprijzen doen deze week opnieuw een aardige stap terug, zo blijkt uit de DCA-notering baalprijs. Dat gaat niet in één keer, maar geleidelijk naarmate de week vordert. Begin deze week lagen de baalprijzen iets hoger dan nu het geval is. Gemiddeld komt de middel en grove maatsortering uit tussen de €18 en €20 per 100 kilo. De drielingen gaan voor iets minder de zak in en de supers, die naar verhouding toch wat beperkt beschikbaar zijn op dit moment, gaan voor €20 of meer weg. De range blijft echter groot en het ligt er net aan wat de bestemming is. Zaaiuien worden nog maar beperkt gedraaid en verpakt en hiervan liggen de baalprijzen enkele euro's hoger. 

Exporteurs en sorteerders genieten van best wat interesse uit verschillende delen van de wereld. Met de huidige baalprijs valt er goed te concurreren en doen we op vrijwel alle plekken in de wereld mee. Het is alleen even wachten op de zaaiuien die kwalitatief beter geschikt zijn voor alle bestemmingen. Daarnaast wordt er gezocht naar stabiliteit op de Nederlandse uienmarkt. Wanneer de uienmarkt stabiel is, geeft dat ook bij de koper rust en nemen zij een minder een afwachtende houding aan.

Bodemprijs
De bodem in de markt is volgens sorteerders en exporteurs nog niet bereikt bij de baalprijzen, ondanks toenemende orders en belangstelling. Naar verwachting doet de baalprijs volgende week opnieuw een stap terug, al lijkt de matige stemming gevoelsmatig wel wat beter te worden bij sorteerders en exporteurs door de vele interesse en toenemende orders. Het aanbod blijft echter de regie in handen houden voorlopig.

{{dataviewSnapshot(48_1724411925)}}

Een compleet overzicht van de DCA-Baalprijs met toelichting vindt u hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden