Agrifoto

Analyse uien

Sorteerders en telers willen plantuien snel vergeten

16 Augustus 2024 - Jesse Torringa - 25 reacties

Met de plantuienoogst in volle gang is het aanbod er niet minder op geworden bij verpakkers en sorteerders. Zij willen het liefst zo snel mogelijk over naar de zaaiuien. In de afzet loopt het voor de tijd van het jaar niet eens zo verkeerd, maar het aanbod is simpelweg te groot. De DCA-Baalprijs staat ook deze week onder druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sorteerders en exporteurs begonnen het nieuwe exportseizoen behoorlijk positief. Met baalprijzen van €40 per 100 kilo was de start van het seizoen goed, maar inmiddels is daar vrij weinig meer van over. Ook deze week liggen de baalprijzen enkele euro's lager dan een week geleden en is de bodem volgens verschillende insiders nog niet bereikt. Wanneer die wel wordt bereikt blijft onzeker. Wel is het een feit dat de vraag deze weken toeneemt. 

Afzet niet verkeerd
De uienexportcijfers lopen altijd drie weken achter op de huidige week, maar volgens verschillende sorteerders en exporteurs valt de afzet gemiddeld niet tegen afgelopen week. "We hebben wel werk en draaien best wat volume weg, maar het aanbod is gewoon te groot voor de vraag", vertelt een exporteur. De een heeft het wel een stuk drukker dan de ander. Overigens was het exportvolume in week 30 bovengemiddeld. Wat betreft afzet komen West-Afrikaanse landen steeds nadrukkelijker aan de markt en ook andere continenten zoals Azië zijn aan het informeren. Zij lijken vooral op de zaaiuien te wachten gezien de betere kwaliteit die deze hebben ten opzichte van de plantuien. En dat geldt overigens ook voor meerdere Afrikaanse bestemmingen, meer landinwaarts. De vaste exportmotor Senegal is deze week beperkt aan de markt. Dat komt naar verwachting in september weer, zodra de grenzen zijn geopend.

Aanbod heeft regie in handen
Met de plantuienoogst in volle gang komt er behoorlijk wat aanbod op de markt. Hoewel er al een aardig deel is weggewerkt en verkocht, liggen er nog behoorlijk wat plantuien op het land zonder een baas. Sorteerders en verpakkers zijn vooral druk met het al vastgelegde product weg te werken. Daarnaast zijn zij terughoudend omdat het onzeker is tegen welke prijs er ingekocht kan worden met de nog altijd dalende baalprijzen. Overigens valt het soms tegen om überhaupt een koper te krijgen voor de plantuien, gezien het vele aanbod. 

De beursnotering in Goes kwam deze week uit op €12,50 tot €15 per 100 kilo voor zowel de fijne als de grove maatsortering plantuien. Maar telers en commissionairs geven aan dat voor deze prijzen er niets wordt gekocht deze week. Prijzen die rondgaan bij de plantuien variëren behoorlijk, van zelfs €7 tot €11 voor de mooiere partijen of direct laden. Laad je later, of zijn er kwaliteitsproblemen, dan gaat de prijs naar beneden. Het is een beetje daghandel, waarbij de prijzen gemiddeld iedere dag iets dalen. Kwaliteit is soms een issue, zeker bacterie wordt vaak genoemd. En sorteerders zijn daar op het moment wel streng op.

Baalprijzen 
Het maakt de stemming er niet beter op bij sorteerders en verpakkers. Meerdere geven aan dat ze zo snel mogelijk willen overstappen naar de zaaiuien, omdat die meer zekerheid bieden in de afzet en de kwaliteit ervan gewoon betrouwbaarder is. En met de huidige baalprijzen kunnen exporteurs overal meedoen, zo geven zij aan. De baalprijzen blijven ook deze week onder druk staan en hebben de bodem na enkele weken van forse dalingen nog niet gevonden. Het hangt een beetje af wat de bestemming is, maar gemiddeld komt de DCA-notering Baalprijs voor de middel en grove maatsortering deze week uit op zo'n €22 à €23 per 100 kilo. Dat is opnieuw meerdere euro's lager dan een week geleden. De drielingen gaan voor niet veel minder weg en de supers hebben voor €24 à €25 een baas. 

Een compleet overzicht van de DCA-Baalprijs met toelichting vindt u hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden