Shutterstock

Analyse uien

Uienexport begint redelijk op gang te komen

8 Augustus 2024 - Jesse Torringa

De Nederlandse uienexport begint aardig vorm te krijgen in derde week van het nieuwe exportseizoen. De volumes nemen toe, nu Afrika zich steeds meer aandient. Vergeleken met de laatste jaren valt de export wat tegen, maar de totale uitvoer ligt in lijn met het vijfjarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 29 (derde week juli) is er in totaal 13.364 ton uien de grens overgegaan. Dat laten de cijfers zijn van KCB/GroentenFruithuis. De export neemt vergeleken met vorige week verder toe en krijgt daarmee meer vorm, wat ook normaal is voor deze tijd van het jaar. Vergeleken met de afgelopen twee seizoenen ligt de export wel een stuk lager. Toen werd er in week 29 beide keren ruim 18.000 ton geëxporteerd. In 2021 en 2020 werd respectievelijk 11.551 en 13.155 ton uitgevoerd.

Het totale volume uien dat in het nieuwe seizoen is geëxporteerd, komt uit op 29.133 ton. Daarmee laten we de laatste twee jaren ook ver boven ons met een export van 47.872 ton in 2022 en 37.391 ton. Gekeken naar het vijfjarig gemiddelde, dan loopt het huidige seizoen niet ver achter. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 32.668 ton.

De afgelopen twee jaren was Afrika eerder aan de markt en namen zij ook aanzienlijk meer tonnen af in juli. Daardoor ligt de export in deze periode een stuk lager dan afgelopen twee jaren. Bovendien blijkt uit oude exportcijfers van de afgelopen jaren dat ook Europa in juli nog goed aan de markt was voor Nederlandse uien. Dit heeft te maken met relatief lage Europese uienvoorraden in die periode. Zo namen landen als Groot-Brittanië en Frankrijk meer uien af en was ook Duitsland bijvoorbeeld nog goed voor een weekexport van 1.000 ton. Dat alles bij elkaar tikt aardig aan.

Dit seizoen verloopt vooralsnog rustiger met de uienexport. Wel komt Afrika steeds meer aan de markt met grotere volumes. Ivoorkust nam dan ook het meeste af met 2.612 ton, gevolgd door Guinee met 2.212 ton. De top 3 wordt compleet met Groot-Brittannië met 2.108 ton. Daarna volgt België met 982 ton en Mauritanië met 727 ton uien. Senegal valt net buiten de top 5 met 667 ton. Daarmee blijft het land vrij beperkt aan de markt voor Nederlandse uien vergeleken met voorgaande jaren.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden