Agrifoto

Analyse uien

Aanbod pakt de regie op plantuienmarkt

26 Juli 2024 - Jesse Torringa

Het vroege en snel leveren is er wel vanaf en het aanbod van plantuien begint verder op te lopen. Om alle plantuien weg te werken de komende tijd is veel vraag nodig: het volume dat in totaal wordt verwacht, is nogal wat bij elkaar opgeteld. De vraag gaat echter niet evenredig mee met het aanbod en dat brengt de baalprijzen behoorlijk in beweging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot vorige week was het allemaal net even andersom. Het aanbod plantuien was mondjesmaat en kon de vraag amper bijnemen door de vele neerslag en de latere beschikbaarheid. Nu het sinds vorige week een stuk droger is geworden, neemt het aanbod toe. Dat zal tussen eerste en tweede week augustus fors meer zijn, wanneer de meeste blokken zijn uitgegroeid en 'weggewerkt' moeten worden. Inmiddels kan ook wel gezegd worden dat de plantuienmarkt van een vraaggestuurde naar een aanbodsmarkt is gegaan.

De vraag is op het moment niet veel bijzonders volgens sorteerders, al is er zeker wel werk te doen. Van een zomerstop is bij sommigen nog wel sprake en naar verwachting starten zij weer op begin augustus. Het zijn dus geen slechte weken wat betreft afzet, maar Afrika is nog maar tot zekere hoogte aan de markt. En wil je veel volumes afzetten, dan heb je die schepen in de havens straks wel nodig om flink te kunnen exporteren. Zeker wanneer boten met bestemming Senegal straks voor anker liggen hier, kan het snel gaan. Al is het afwachten wanneer zij aan de markt komen. Vorig jaar waren zij er vroeg bij. Dit jaar lijkt dat niet het geval te zijn en kan het ook pas eind augustus worden volgens verschillende insiders. Maar om daar concreet iets over te zeggen, is en blijft lastig.

Bodem niet bereikt
De plantuienpercelen staan er gemiddeld best redelijk op qua opbrengsten en er is ook wel wat areaaluitbreiding dit jaar. Het groeizame weer heeft ervoor gezorgd dat er kilo's onder zitten en dat moet allemaal wel weggewerkt worden de komende periode. Nu dat aanbod groeit, zet dat de baalprijs en daarmee ook de telersprijs onder druk. Werd er begin deze week nog €20 per 100 kilo betaald voor mooie blokken en direct laden, dan zit je dezer dagen al gauw tussen de €16 en €19, aldus sorteerders en handelaren. Met het aanbod wat de komende tijd nog verder toeneemt, is de bodem voor uitgegroeide plantuien nog niet bereikt. 

Baalprijs
Het is in de juli maanden altijd lastig om één duidelijke prijsrange te geven voor plantuien. Het is soms net wat een gek er voor geeft, de snelheid waarmee moet geleverd, de maatsortering of de bestemming en de bijbehorende kwaliteit waardoor er variatie in de prijs zit. Daar heeft de plantuienmarkt ook nu nog wat hinder van, waardoor de prijsrange per maatsortering soms nog erg breed is. Wel is de baalprijs zakkende nu het aanbod het heft in handen neemt.

De range in de DCA-notering Baalprijs Uien daalt en komt uit op €33 tot €39 per 100 kilo, waarbij de drielingen aan de onderkant zitten. Voor de grove wordt tussen de €35 en €38 betaald. Voor supers, die er nog weinig zijn, zit je bovenaan de range. De baalprijs lag in het begin van deze week nog iets hoger, zakt geleidelijk verder naar beneden. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden