Agrifoto

Analyse uien

Plantuienmarkt gaat volgende fase in

19 Juli 2024 - Jesse Torringa

De afgelopen weken was het vooral stelen tussen de buien door wat betreft de plantuienoogst. Deze week is dat wel anders, dankzij de droge dagen. Het aanbod begint toe te nemen en dat is ook van invloed op de markt. Aan belangstelling was en is ook nu geen gebrek, zo geven sorteerders aan, maar er moeten dit seizoen ook behoorlijk wat kilo's worden weggewerkt. Dat is althans de verwachting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken viel het niet mee met de plantuienoogst. Neerslag, neerslag en nog eens neerslag zorgde ervoor dat weinig meters gemaakt konden worden met de oogst. De voorraden bij sorteerders bleven hierdoor zeer beperkt. Sommige sorteerders hadden zelfs wel ietsjes meer kunnen doen, wanneer ze over voldoende voorraad hadden beschikt. Deze week, en eigenlijk pas sinds de afgelopen twee dagen, is dat wel anders. Er kan op steeds meer plekken gerooid worden. Wat eigenlijk de afgelopen twee weken al moest worden gerooid, komt de komende tijd beschikbaar. Mits het droog blijft uiteraard.

Veranderende markt
De primeurplantuien zijn in de regel meestal het duurst en dat was ook dit jaar weer het geval. Afgelopen weken bleef de baalprijs, en daarmee ook de telersprijs, goed in de benen door het beperkte aanbod. Wie wel plantuien kon leveren profiteerde daardoor in deze 'weermarkt', zoals je de markt wel kunt noemen. Nu het aanbod toeneemt zien sorteerders dat de markt veranderd. Van een echt vragende naar een aanbodmarkt is op dit moment nog geen sprake, maar de plantuienmarkt is bezig zichzelf te settelen en gaat een volgende fase in. Er zit wel een 'maar' achter. Het moet droog genoeg blijven om te kunnen rooien. Met het wisselvallige weer wat wordt voorspeld is dat geen zekerheid.

Telersprijs
De prijzen die op de teler betaald werden deze week, zat op zo'n €22 tot €23 voor levering direct of op afspraken die eerder gemaakt werden. Voor een zeer puik blok werd een enkele keer ietsjes meer betaald. De afgelopen dagen staan de telersprijzen iets onder druk. Sorteerders weten niet goed hoe de afzetmarkt er volgende week uitziet. Bij meer aanbod kunnen ze het zich niet permitteren tegen te hoge prijzen de voorraden aan te vullen. Daarom zijn zij voorzichtig. Voor uitgegroeide plantuien, begin augustus rooien, vragen telers €20. Er wordt handel gedaan voor zo'n €18 tot €20; leveren eerste week augustus.

De plantuienmarkt gaat zich de komende weken bij meer aanbod - en daar lijkt het nu op - settelen. Sorteerders en verpakkers zijn over het algemeen best positief en geven aan dat de vraag relatief goed is voor de tijd van het jaar. Daarnaast geven zij aan dat de kwaliteit van de plantuien tot op heden goed is. Al is het de vraag hoe het voor langere afstanden en in de bulk gaat straks. De baalprijzen staan wel wat onder druk op het moment, al hoeft er niet veel van het prijsniveau af om nu mee te komen. Dat is ook wel gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Er komt wat meer onderscheid in prijs tussen de maatsorteringen. Supers, die er weinig zijn in deze tijd, blijven gelijk. De kleinere maatsorteringen dalen iets. De range in de DCA-notering Baalprijs Uien daalt licht va €38 tot €45. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden