De Nederlandse uienafzet heeft er sinds afgelopen seizoen een nieuwe pool bij: UienConnect Pool. Vier zelfstandige commissionairs hebben de krachten gebundeld. Over hun eerste resultaat, voor gele en rode zaaiuien uit de bewaring, zijn de telers goed te spreken over deze debutant.
De mannen achter de UienConnect Pool, Piet de Fouw, Adrie en Kees Zandijk en Rogus Vonk zijn bekende gezichten in de uiensector. Afgelopen seizoen besloten ze de krachten te bundelen en gezamenlijk twee uienpools op te zetten. Een voor gele en een voor rode zaaiuien, beide geleverd uit de bewaring.
Tevreden met resultaat
Het resultaat in de gele uienpool komt op €32,06 per 100 kilo. Voor rode uien is dat €75,46. Deze prijs geldt voor levering droog uit de schuur, week 11, en inclusief een GlobalGap-toeslag. "Telers zijn positief over het financieel resultaat en tevreden met de afwikkeling", laat Rogus Vonk weten. "In een jaar met grote verschillen in kwaliteit en marktprijzen zijn we trots op dit resultaat. We hebben geen enkele partij uit de pool gezet. Als de kwaliteit van een partij minder was, en daardoor beneden de dagprijs opbracht, hebben we deze gecorrigeerd met een negatieve dagkorting."
UienConnect Pool is statutair gevestigd in het Zuid-Hollandse Nieuwe-Tonge, maar het is in heel Nederland actief. "We hebben allemaal ons eigen werkgebied en netwerk met afnemers. Dat is ons sterke punt", zegt Vonk. "Afgelopen seizoen zijn we gestart en was het volume ruim voldoende om twee serieuze pools op te zetten. We hebben denk ik een brede basis, wat belangrijk is voor de afzet van alle maten en kwaliteiten."
Ruimte in de markt
De mannen achter UienConnect Pool zijn ervan overtuigd dat er voldoende ruimte is voor een nieuwe pool. Vonk: "De laatste jaren zijn er pools gestopt, van opzet veranderd of gekrompen in volume. Dat biedt kansen. In de nieuwere teeltgebieden groeit het uienareaal ook dit jaar weer hard. We zijn nu nog niet overal actief, maar willen dit uitbouwen. Wat we doen willen we goed doen."
Seizoen 2024/25 is er wederom een met extremen. "De stand van het gewas wisselt per regio en per perceel", weet Vonk. "In sommige gebieden was het voorjaar nat en is laat gezaaid. In het zuidwesten hebben we regionaal met hagelschade te kampen gehad, waardoor percelen zijn overgezaaid. Inmiddels staan de meeste uien er redelijk goed op. De laat geplante tweedejaars plantuien zijn door het weer ook wat later. Ze hebben vooral veel loof gemaakt, waardoor in potentie de opbrengst er wel is. Voor plantuien hebben we geen pool, maar we handelen hier wel in." Komend oogstjaar start UienConnect Pool met een aflandpool voor gele zaaiuien. "De vraag vanuit de telers is er."