Agrifoto

Analyse uien

Eerste sorteerders draaien al met plantuien

Vrijdag 16:00 uur - Jesse Torringa - 6 reacties

Het verkoopseizoen van 2023 gaat als een nachtkaars uit en verschillende sorteerders hebben deze week de eerste plantuien afgestaard en zelfs al gesorteerd. Daarmee lijkt de handel voor oogst 2023 ook klaar te zijn. De handel in de plantuien moet ondertussen nog op gang komen, maar aan interesse lijkt geen gebrek te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kwaliteit van de oogst van 2023 is niet eens zo slecht voor de tijd van het jaar en er werden de laatste tijd echt nog wel kwalitatief mooie partijen aangeboden, maar alle uien worden gewoon te zacht. Een ui van de nieuwe oogst die inmiddels van start is, oogt en voelt toch een stuk beter. Dat er voor nieuwe oogst meer betaald moet worden, maakt niet uit. Het ziet er dan ook niet uit dat voor de resterende zaaiuien nog een plaats in de markt is.

Overigens is er ook nog niet veel handel in de plantuien, zowel op de teler als afzetmarkt. Dat is ook niet gek, want de grote volumes afzetten komt pas een stuk later in het seizoen. Er is inmiddels een start gemaakt met het oogsten en ook de eerste plantuien zijn deze week afgestaard en zelfs al gesorteerd. Echter gaat dit om zeer beperkte volumes. Het contrast is groot; waar sommige sorteerders komende week al wel het tempo opschroeven van nieuwe oogst, houden andere vakantie en is het vooral restantjes oude oogst opruimen.

Telersprijzen plantuien
Door de beperkte handel in de plantuien is het lastig om tot concrete prijzen te komen, maar wat rondvraag levert op dat voor de echte primeurplantuien tussen de €20 en €25 per 100 kilo betaald wordt, waarbij €25 voor de zeer mooie partijen. Echter is er hiervan al wel veel van te voren vastgelegd tegen vaste prijzen. Ga je verderop in juli, dan zakken de prijzen en worden bedragen tussen de €15 en €18 per 100 kilo genoemd.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft voor oude oogst uien redelijk gelijk met vorige week. Grosso modo zit de range tussen de €20 en €25. Voor de supers wordt nog wat meer betaald. De baalprijzen voor uien van de nieuwe oogst liggen hoger, maar zijn op het moment lastig concreet te maken. Veel hangt af wat het afzetkanaal is en tussen de eerste primeurplantuien zit altijd veel prijsverschil. Momenteel zit de baalprijs voor de primeurplantuien tussen de €40 en €50 per 100 kilo. De verwachting is dat deze de komende weken zal dalen naarmate er meer aanbod komt.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden