De opleving in de uienmarkt lijkt geen lang leven beschoren. Een paar weken terug werd er nog volop gespeculeerd of we wel voldoende goede uien zouden hebben tot aan het nieuwe seizoen. Nu wordt weer de vraag gesteld hoeveel we er over gaan houden.
Het kan gek lopen met uien. Half april werd er bij wijze van spreken gevochten door sorteerders om de laatste goede cellen uien omdat die nauwelijks werden aangeboden. Inmiddels zitten we bijna in juni en hoor je van verschillende kanten dat het nog reuze meevalt met wat er aan goede uien van de oogst 2023 in de schuren zit. "Een week of twee terug had het mij best gepast om nog wat te kopen, maar toen konden we ze niet krijgen. Nu breien we langzamerhand een einde aan het seizoen en hebben we het zo gepland dat we het met de voorraad richting de nieuwe oogst halen en krijg je toch uien aangeboden waarvan je dacht dat ze zo goed als op waren."
Wat er uiteindelijk aan uien overblijft dit seizoen zorgt voor levendige discussies. Ten opzichte van vorig seizoen wordt nog wat achterstand ingelopen. Het gat is echter fors en dat we de volledige achterstand weg werken lijkt niet reëel. Voor het mooie hadden we eigenlijk nog een extra maand moeten hebben om de laatste zeg 70.000 ton weg te werken.
Gelaten stemming
Sorteerders zijn ondertussen wel kritischer aan het worden op wat ze kopen. Tot een paar weken terug waren er nog wel verpakkers die de goedkopere partijen op de telers opladen en dachten daar ondanks extra werk meer marge op te kunnen maken. Die groep heeft het bijltje er onderhand bij neer gegooid. Lievere een betere en duurdere box uien die je zonder angst en beven bij de vaste klanten kan brengen dan dat halve werk tussen de prijsvechters en maar hopen dat er geen claim achteraan komt. Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat je geen uien over wil houden waar je straks helemaal op het einde geen kant meer mee op kan.
De DCA-notering Baalprijs Uien is nagenoeg onveranderd gebleven ten opzicht van vorige week. Zakken met de prijs levert geen extra werk. Sterker nog, dat zou volgens sommige exporteurs eerder averechts werken, omdat je dan het signaal afgeeft dat ze volgende week goedkoper zijn. Of het de verpakkers lukt zo eensgezind te blijven is nog de vraag. Het blijft toch verleidelijk wat werk van de concullega af te snoepen als het rustig is.
Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.