Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Of de bomen reiken tot in de hemel of er hangen donkere wolken boven de uienmarkt. Een middenweg lijkt niet te bestaan. Begin deze maand verwachte verschillende handelaren dat het seizoen als een nachtkaars uit zou gaan. Vorige week was er een opleving en zong het kwartje rond. Die euforie is nu weer een heel eind weggezakt.
Saai kan het uienseizoen 2023/24 niet genoemd worden. Het loopt niet zoals veel telers en sorteerder verwacht c.q. gehoopt hadden. "Dat houdt het spannend het is alleen jammer dat het zo veel geld kost als je mis zit", aldus een insider. Enthousiasme om tot ver in juni door te gaan met de Nederlandse uien is tanende onder sorteerders. De stijging van de uienprijs op de teler was meer ingegeven door speculatie dan door aantrekkende vraag, zo lijkt het. Om met duurdere uien uit de voeten te kunnen zou de baalprijs ook omhoog moeten. Dat wil alleen niet erg lukken. Als je er wat opzet dan ben je de klant zo kwijt aan de concullega zeggen verschillende sorteerders.
Alle waar naar zijn geld. Dat geldt zeker ook voor uien. Sommige sorteerders wijken uit naar de goedkopere uien op teler en steken daar meer tijd in om er wat van te maken en proberen zo de marge op peil te houden. Het lukt echter zelden daar een topproduct van te maken en vaak worden deze uien ook scherper in de markt gezet. Sommige afnemers zijn daar gevoelig voor en proberen wat. Als de uien tegenvallen komen ze niet zelden met hangende pootjes terug. Het overstappen van afnemers doet het vertrouwen van sorteerders geen goed. Het maakt het heel lastig in te schatten waar je nog markt voor hebt dit seizoen.
Voorraad
Een andere prijsdrukkende factor is de voorraad uien die nog boven de markt hangt. De goede uien die zullen wel opkomen, maar wat daaronder hangt kan nog weleens een probleem worden. Sommige sorteerders voorspelden een paar maanden terug dat als we maar ver genoeg zouden zakken met de prijs, de vraag vanzelf voldoende zou aantrekken om alles vlot weg te werken. Dat blijkt in de praktijk anders uit te pakken. De vraag is zeker niet slecht, maar men koopt niet veel meer uien ten opzichte van het meerjarig gemiddelde omdat ze goedkoop zijn. Wat ook niet helpt, is dat er in Duitsland toch meer uien blijken te zitten dan eerder gedacht.
De DCA-notering Baalprijs Uien blijft grotendeels onveranderd. Aan de bovenkant-kwaliteit proberen sorteerders extra te rekenen, maar daar willen afnemers niet in mee. De onderkant van de markt laat weinig verandering zien.
Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.