Shutterstock

Nieuws Uien

India verlengt exportban uien zonder einddatum

27 Maart 2024 - Niels van der Boom - 22 reacties

De overheid in India heeft het exportverbod op uien verlengd zonder daarbij een einddatum te noemen. Dit besluit is genomen op de lokale uienprijzen laag te houden, wat consumenten gunstig stemt. In het licht van de op handen zijnde parlementsverkiezingen is dat belangrijk. Het betekent dat een van de grootste uienexporteurs niet terugkeert op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verbod op de export van uien werd aanvankelijk op 31 maart beëindigd. Deze ban werd in december ingesteld. De overheid steekt daar nu een stokje voor, zo melden Indiase media. Lokale prijzen op de groentemarkten zijn sinds eind vorig jaar gehalveerd. Slecht nieuws voor de handelaren, maar de uien liefhebbende consumenten profiteren daarvan.

Voedselinflatie terugdringen
Een dalende voedselinflatie is waar de overheid op uit is. Minister-president Narendra Modi hoopt komende maand zijn derde termijn te kunnen claimen als hoofd van het land met de meeste inwoners ter wereld. De verkiezingen duren in totaal zeven weken en starten in de tweede helft van april. Consumenten betalen inmiddels 1.200 roepies voor een 100 kilo uien. Omgerekend €13,28. Dat was in december nog het dubbele.

Voor de landen die afhankelijk zijn van uien uit India is het slecht nieuws dat Modi's regering dit besluit afgelopen vrijdag 22 maart nam. Bangladesh, de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië zijn de grootste afnemers van uien uit het land. Met 2,29 miljoen ton uienexport in seizoen 2022-2023 mag het land zich de grootste uitvoerder van dit product noemen ter wereld. Ter vergelijking: Nederland exporteerde dat seizoen 1,1 miljoen ton en in het seizoen daarvoor 1,3 miljoen ton. De drie genoemde landen zijn goed voor volumes die variëren van 670.000 tot 400.000 ton.

Nieuwe kansen
Exporteurs denken dat dit de prijs ongetwijfeld verder op gaat drijven. Bijna de helft van alle uien in Azië zijn namelijk afkomstig uit India. China en Egypte zijn rivalen op de exportmarkt, maar zij hebben met veel langere logistieke ketens te maken en dus hogere kosten. Of en in hoeverre Nederland kan profiteren valt te bezien. Wat mogelijk in ons voordeel kan werken is wanneer volumes uien van elders naar klanten van India worden doorgesluisd, waardoor nieuwe kansen ontstaan.

Naast een fors lagere prijs is er nog een gevolg merkbaar in India van de exportban. Telers hebben eveneens met zeer lage uienprijzen te maken en zien geen brood meer in de teelt. Indiase uienexperts verwachten daarom dat het areaal fors gaat dalen, wanneer de overheid de export blijft verbieden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden