Shutterstock

Analyse Uien

Europa moet het doen voor de Nederlandse uien

16 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het is vlees noch vis in op de uienmarkt. Vooral de  sorteerders zijn niet heel optimistisch. Angst dat de markt wegzakt is ook weer niet echt aanwezig. Om de culinaire termen te blijven: de uienmarkt staat op een laag pitje te pruttelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor een cel goede uien waar een sorteerder om welke reden dan ook goed mee weg kan, wordt voor de directe levering haast nog meer betaald dan de noteringen op de regionale beurzen doen vermoeden. Dat is alleen maar een klein deel van de markt. Telers die bijvoorbeeld een groen puntje ontwaren in een doorgesneden ui of die een gedeelte verkocht hebben dat nu onderhand opgehaald moet worden, zijn actief op zoek naar kopers. Voor die telers hoeft er ook geen 4 meer voor te staan. Dat is ook weer geen heel grote groep telers. Het geeft wel duidelijk de tegenstrijdigheden aan in de huidige uienmarkt.

Verschillende sorteerders hebben afgelopen herfst zaken op termijn gedaan voor prijzen rond €45, €50. Die voorraad doet nu even pijn. Goede uien heel veel goedkoper bijkopen op de teler zit er ook niet in. "Het is een kwestie van stil zitten als je geschoren wordt", volgens een sorteerder. Voor de afzet zijn de verpakkers erg afhankelijk van Europese klanten. Sommige hebben nog wat werk richting het Caribisch gebied of het Midden-Oosten maar dat is zeker niet de bulk. Veel zakken met de baalprijs heeft volgens insiders weinig zin. Ten opzichte van Duitse uien zijn we niet veel duurder.

Concurrentie
Mogelijk dat de export van veldgewas dat randje klasse II is en zogenaamd als industriekwaliteit is afgezet naar Poolse kopers ons nu wat in de wielen rijdt. De Poolse kopers betaalden de laatste weken relatief goed geld voor die uien en het is bepaald niet ondenkbaar dat een gedeelte daarvan alsnog over de sorteerlijn is gegaan en in de retail is beland. Hoe dan ook, de bigbag-vraag vanuit het Oostblok is tamelijk rustig deze week.

De DCA-notering Baalprijs Uien is deze week onveranderd gebleven. Grof en supers geschikt voor Zuid-Europa vinden makkelijk hun weg. Met de middels die uit dergelijke partijen komen hoeft ook niet geleurd te worden. Het Engeland werk is iets moeilijker. De drielingen en middels uit de partijen zijn veel lastiger kwijt te raken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden