Areaal, export en kilo's maken of breken de uienmarkt. De eerste is bekend, maar over de laatste twee heeft zo ongeveer iedereen die je spreekt een eigen theorie. Telers zijn daarbij meer in de ban van wat ze rooien, terwijl sorteerders zich eerder zorgen maken over de exportkansen.
De uienoogst is er een met uitdagingen. Hebben we eindelijk een periode van vast droog weer is het 30 graden. Kortom: niet ideaal, maar met regen in de voorspelling volgende week goed te begrijpen dat veel telers deze kans om te rooien en laden toch waarnemen.
In de handel is het op de boer wat rustiger. Sommige zeggen dat dat komt omdat sorteerders al behoorlijke posities hebben, terwijl andere het erop houden dat de export wat tegenvalt. Wat dan weer opmerkelijk is, is dat er wel relatief veel wordt geïnformeerd bij telers naar uien. Die putten daar, terecht of niet, vertrouwen uit voor het verdere verloop van het uienseizoen; of de koper er nu wel of geen klap op durft te geven. 'De kilo's vallen niet mee dus de handel komt wel', redeneren sommige telers. Of de kilo's wel of niet meevallen verschilt sterk tussen de regio's en dat maakt het lastig een beetje inzicht te krijgen in de totale Nederlandse uienoogst.
Chinese concurrentie
Dat de export niet van een leien dakje gaat komt ook wel naar voren uit de exportcijfers. De totale export loopt achter op vorig seizoen terwijl de grote afnemer Senegal de grenzen eerder open heeft gedaan voor de import. China rijdt ons in de wielen zo zeggen verschillende insiders. Vorige jaar met de historisch hoge prijzen hebben zij contacten opgedaan in belangrijke Nederlandse afzetmarkten en die lijntjes zijn opengehouden. China levert nu tegen fors lagere prijzen en dat helpt de Nederlandse export bepaald niet. Het prijsverschil met China is dermate groot volgens insiders dat het een beetje schroeven aan de baalprijs eigenlijk een optie is om marktaandeel terug te veroveren.
Kwaliteit van de plantuien blijft een punt van aandacht. Er zijn prachtige plantuien op de markt waar echt niks aan mankeert, maar er is ook spul in omloop dat er op het eerste gezicht goed uitziet (ook na drogen en sorteren nog) maar waar na verloop van tijd toch plasjes onder staan. Met zaaiuien zijn sommige sorteerders wat voorzichtig vanwege het warme weer. Als er beschadigingen optreden zijn die vaak pas na verloop van tijd zichtbaar. 'Als je ze een paar weken in de schuur kan laten liggen zie je het wel, maar snel drogen en verpakken is toch een gokje', volgens een sorteerder.
De DCA-notering Baalprijs Uien laat een wat wisselend beeld zien. Voor de zaaiuien alle maten door elkaar is een gemiddelde prijs van net onder de €50 te maken. Dat is echter niet de grote massa. Die bestaat nog steeds uit de plantuien. En daarmee ga je eerder richting €45 gemiddeld voor alle maten.