Met kunst en vliegwerk is deze week een schip met uien geladen voor Senegal. Nu dat achter de rug is voelt het ineens een stuk rustiger aan op de markt. Sommige sorteerders worden daar wat onrustig. Andere zien het containerwerk gewoon doorlopen en wachten verder maar af.
Grote aankopen worden even doorgeschoven, dat is hoe de vlag erbij hangt. Vooral sorteerders en handelaren tikken de rem even aan. Die ruimte is er ook als je naar de vraagkant kijkt. Afgelopen week zorgde de boot voor Senegal voor extra werk, maar daar buiten is het volgens diverse sorteerders niet overdreven druk. Daarom doet vooral deze groep is het even wat rustiger aan. 'We zijn te duur om de vraag echt aan te slingeren', is een opmerking die met enige regelmaat voorbij komt deze. Die stemming wordt door sommige nog wat aangewakkerd met verhalen over andere leveranciers die zich roeren op de traditionele bestemmingen voor de Nederlandse uien. Of de angst voor te hoge prijzen terecht is, moet overigens nog blijken. De kracht van de Nederlandse sector zit voor een belangrijk deel in flexibiliteit en het vermogen om in de gaten te springen die er waar ook ter wereld vallen. En telers willen qua prijs wel wat water bij de wijn doen, maar niet in die mate zoals sommige handelaren dat graag zouden zien.
Kwaliteit plantuien gaat er niet vooruit
De regen van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat de uien nog een flinke inhaalslag hebben kunnen maken in de groei. In de plantuien is dat overigens niet zonder prijs zo is duidelijk geworden. Kwaliteit en dan vooral bacterieziek steekt de kop op. Omdat de oogst even stilgelegen heeft waren de droogwanden bij verschillende sorteerders een heel eind leeg en dat bracht ook zo zijn problemen mee. Mede door de boot was er veel druk om in korte tijd toch een groot volume plantuien te draaien. Uien die al aan de natte kant van het land kwamen kregen amper de tijd om te drogen of ze werden al afgestaard en gesorteerd. Dat heeft bij een enkeling in afkeur geresulteerd, al hebben de meeste sorteerders er wel een acceptabel product van kunnen maken.
De DCA-notering Baalprijs Uien heeft twee gezichten deze week. Begin van de week zat de gemiddelde prijs nog grotendeels op het niveau van vorige week. De laatste dagen zijn een aantal sorteerders een beetje gaan schuiven en zakken ze gemiddeld net iets onder de €60 per 100 kilo.