Met de torenhoge uienprijzen gaat seizoen 2022/2023 de boeken in als een bijzonder jaar. De export verliep door de hoge prijzen anders dan we gewend zijn maar toch bleven de Hollandse uien in trek. De exportwaarde breekt daarbij vrijwel zeker door de grens van een half miljard euro. Dat stelt Holland Onion Association (HOA).
Een record wat betreft volume gaan we dit exportseizoen niet meer verbreken, maar dat is ook lastig met de lagere uienoogst van 2022. Cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) duiden op een oogst van ruim 1,2 miljoen ton. Daarnaast werken de recordprijzen die betaald moesten worden ook niet in het voordeel van het exportvolume. Afrikaanse landen hielden zich tot zekere hoogte in met het aankopen van de dure Nederlandse uien. De gestegen Europese vraag compenseert dat deels waardoor er dit seizoen al 1,12 miljoen ton uien geëxporteerd is tot medio juni.
Europa haalt de bewaarloodsen leeg
Het grootste deel van de Nederlandse uienexport heeft Afrika als bestemming. Maar landen als bijvoorbeeld Senegal, Ivoorkust en Guinee hielden zich vanwege de hoge prijzen noodgedwongen in. Zo nam Ivoorkust vorig seizoen (2021/22) 171.000 ton uien af en bleef dat dit seizoen tot week 24 steken op ruim 124.000 ton. Senegal nam met 162.000 ton ook 13.000 ton minder af. Guinee nam met 59.000 ton uien dit seizoen ook bijna 20.000 ton minder af dan vorig seizoen, zo laten de exportcijfers van GroentenFruithuis zien. Echter bleef Afrika wel aan de markt omdat de eigen oogst niet toereikend is en er weinig alternatieven zijn voor de ui op het Afrikaanse menu.
De achterstand werd compenseert door de tegenvallende uienopbrengsten in Europa waardoor de export naar diverse EU-landen fors toenamen. Dat samen met de magere uienoogst van 2022 zorgden ervoor dat deze uien uiteindelijk op waren aan het einde van het bewaarseizoen. Landen als Spanje, Frankrijk, maar ook Polen namen fors meer uien af, zo laten de cijfers zien. Duitsland verdubbelde zelfs bijna van ruim 22.000 in 2021/22 naar 43.000 ton dit seizoen. In België viel de uienoogst ook tegen en daar werd met 51.000 ton bijna 18.000 ton uien meer afgenomen.
Door deze exportverschuiving ziet de top 20 van afnemers er dit seizoen behoorlijk anders uit. Senegal en Ivoorkust zijn normaal nummer 1 en 2, maar Groot-Brittannië vervult nu plek 2 en passeert dit seizoen gemakkelijk de grens van 150.000 ton uien. Europese landen nemen zoals eerder gezegd dus meer af en staan daardoor ook hoger in de top 20 van afnemers.
Exportwaarde
Het exportrecord aan volume wordt niet doorbroken, maar door de hoge prijzen wel de exportwaarde van de Nederlandse uien. HOA meldt dat de exportwaarde de magische grens van €0,5 miljard vrijwel zeker zal doorbreken. In het jaar 2022 steeg de exportwaarde al met 18%. Voor Nederlandse sorteerders en exporteurs betekent een hoge omzet niet automatisch meer winst. Zeker in de tweede helft van het seizoen was de markt lastig door meerdere factoren, zoals de hoge volatiliteit van de uien, kwaliteit en vaste afspraken.