Agrifoto

Nieuws uien

Race tegen de klok om alle uien tijdig te zaaien

4 Mei 2023 - Jesse Torringa

'Uien zaaien in mei geeft prei' zo luidt de uitdrukking. Voor veel uientelers kon het echter niet anders dit seizoen. Deze week zijn er behoorlijk wat uien gezaaid. In sommige regio's lijkt het nog wel een dingetje te worden of zaaien gaat lukken de komende dagen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Landelijk wordt er deze week een behoorlijke inhaalslag gemaakt met uien zaaien. Het is gezien het tempo lastig in te schatten welk percentage er landelijk is gezaaid, maar na wat navraag kunnen we grofweg zeggen dat dit waarschijnlijk rond de 80% ligt. Het zaaien gaat echter lang niet altijd onder de gewenste omstandigheden, gezien de kletsnatte ondergrond.

Race tegen de klok
De eerste golf van uien zaaien was al wat later dan gemiddeld dit voorjaar. In het zuiden – traditiegetrouw de vroegste zaai – werden telers gedwongen het zaaien uit te stellen door de vele neerslag en lage temperatuur. In maart werd dan ook slechts sporadisch wat gezaaid en pas half april liep landelijk het gezaaide percentage hard op. Deze week zijn telers dag en nacht aan de gang, ook bij de deelnemers aan de Gewastour uien. Op de zand- en lichtere gronden zit vrijwel alles erin. In Flevoland wordt de achterstand goed ingehaald.

 


Zware gronden vallen niet mee
Maar door de natte grond valt het zaaien behoorlijk tegen in sommige regio's, zo vertelt Frans van der Ploeg, uienspecialist bij Hazera. "Het is vooral op de zwaardere gronden waar de grond soms nog niet bekwaam genoeg is om te kunnen zaaien. Sommige percelen worden gezaaid waar het eigenlijk niet kan maar de tijd tikt door." In sommige regio's moet er dan ook nog een flink aantal percelen ingezaaid worden. "Op de zwaardere grond in Noord-Holland was tot maandag circa 50% tot 60% gezaaid en als de weersvoorspelling klopt, dan wordt er een deel niet gezaaid".

Tegen die tijd breekt half mei alweer aan en dat is niet wenselijk voor de groei, zo geeft Bart Schriever, verkoopleider Benelux van De Groot en Slot aan. "Wij communiceren naar onze telers 10 mei als uiterste dag om te zaaien. Daarna kom je groeidagen tekort en komt de langste dag, welke bepalend is voor het bollen, al erg dichtbij. Je moet minstens drie grote ontwikkelde pijpen hebben en het liefst natuurlijk meer om een goede opbrengst te realiseren. De uien die nu gezaaid worden en snel boven staan, kunnen zeker nog een goede opbrengst halen".

Ook Van der Ploeg geeft aan dat zaaien in mei nog goede opbrengsten kan geven. "Uit proeven van ons van verleden jaar blijkt dat uien die in mei gezaaid werden, nog altijd een opbrengst van 60 tot 70 ton per hectare kunnen behalen". Van grote invloed is ook de keuze voor een vroeg of laat ras bij late zaai. Bij late zaai kan beter gekozen worden voor een laat ras omdat dat aan het einde van het seizoen langer doorgroeit.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden